Tuesday, July 23, 2013

Tertipu di Bulan Ramadhan (Sebut Romodhooonnn)


Bismillah


5.03 pagi.
Babak bersahur.


Along melangkah longlai tuju ke dapur. Mata sepet-sepet tahan silau lampu.
Dia belok ke arah sinki untuk basuh tangan.

Malas-malas tarik kerusi. Duduk.

Mula makan.
Suap nasi.
Cedok lauk.
Suap nasi.


Along bersuara..

"Entah nape Along dah start rasa malas nak bangun sahur.
 Dah tak selera."


Beberapa saat lepas tu, Along angkat punggung dari kerusi,

dan tambah nasi.



Hmmphhhh..

Tak selera sangat kau kan..


Sunday, July 14, 2013

Ramadhan Terakhir


Bismillah


Ramadhan. 2013. 


Ni entri bulan Ramadhan untuk tahun ketiga dalam blog.
Gila tua rasanya. 

*membelek kedutan-kedutan di muka..~


Ramadhan tahun ni bagi aku sangat pilu.
10 tahun punya Ramadhan, semua dalam kepala. 
Bergilir.
Menangis. 
Menangis,


Ini gila.


"Kalau tabah tu boleh dijual gadai,
 dah lama aku kaya.
 Banyak sangat aku dah kumpul."

Sungguh.
Lillahi Ta'ala.


Derita 10 tahun sungguh bukan sekejap.
Itu hampir separuh umur hidup aku.
Syukur. Tuhan masih biar aku hidup.


Tahun ni tahun akhir.
Aku mau bina tangga-tangga ke syurga baru.


Kau tahu mana.?


InsyaAllah...
Aku tahu.