Thursday, January 24, 2013

I Choose.


Bismillah



Things happen for a reason. 

I knew that it had rained.


For the different path i had taken that led me home,
For the pieces i had buried into the soul,
and for every single drop of blood i washed with tears.


Right in the middle of a concrete desert, i died.



So as a person who loves,
no one has been loving you like I did.

And so as a person who waits,
no one has been waiting for you like I did.



No floating ballons.
The body of years fly.
The spirits die.


Kiss the middle star a farewell in salty falls.
I had taken a long bath of prayers.



Farewell.




p/s : If only you are the raindrops.




Sunday, January 20, 2013

Satu-satunya Idola Rock Aku


Bismillah


Usai solat maghrib tadi. Berjemaah cuma kami bertiga. Aku, mama dan ayah.
Interval time lepas maghrib ke isyak tadi, ayah bagi tazkirah. Biasanya macamtu. Biasanya cuma mama dan ayah berjemaah, Aku yang malas dan cepat leka ni cuma join bila rasa nak join. Buat malu je.

Aku ni sensitif orangnya.
Terutama bab keluarga, jangan dicuit. Harus jadi Niagara Falls lah mata aku.


Macam lepas tazkirah tadi..


"Ayah takut..
Takut sangat, apa yang ayah cuba nak ajar, nak cakap, tak sampai kat anak-anak ayah."


"Ayah tak mintak satu sen dari anak-anak ayah. "

"Ayah cuma tak boleh..Tak boleh sangat-sangat, kalau ayah dengar ada antara anak ayah yang susah. Ayah cukup tak boleh.."


"Ayah bukan nak anak-anak ayah ada keluarga yang kaya-raya. Bukan."

"Ayah cuma mintak, biarlah anak-anak ayah dapat rezeki tu, tapi cukup. Berkat."


"Dalam Dhuha ayah selalu ayah doa apa,kau tau.? 
Ayah mintak kat Allah, kurniakan keluarga aku, anak-anak aku rezeki yang berkat. 
Ayah tak mintak rezeki banyak, tapi ayah mintak rezeki korang berkat."

"Dan supaya anak-anak ayah sentiasa tahu rasa bersyukur..."


"Kalau ada antara kata-kata ayah yang tak betul, ayah mintak maaf..."


..tiap kali ayah mintak maaf, aku wajib menangis. 
Wajib.


"Ayah taknak korang risau pasal rezeki, pasal kerja, pasal gaji. Ayah cuma nak pesan satu je, jaga agama. Jangan compare diri kita dnegan orang lain yang nampak lagi kaya, lagi tinggi, lagi hebat. "

"Ingat pesan ayah.. 
Kalau kau jaga betul-betul agama kau, dalam apa keadaan pun kau akan rasa tenang.."



**masih menangis sejak 50 minit lepas



Moral : Aku mungkin tak selalu jadi anak yang taat. Tak selalu mendengar kata.
           Tapi aku tak fikir aku boleh ganti ayah dengan apa-apa pun kat dunia ni.

Saturday, January 19, 2013

Pokok dan Kilang yang Tak Ada Kena-Mengena


Bismillah


Rumah belakang aku ni tengah bingit duk tebang pokok.
Rumah pulak style hutan hujan tropika. Dari semalam dia tebang tak habis-habis.

Aku menaip ni pun duk menghadap tingkap.
Dah terang semacam sebab banyak cahaya luar masuk.
Tak boleh lah nak beraksi seksi tepi tingkap lagi.


Haaa....
Tu mesti tiba-tiba berebut nak jadi jiran aku kann..


Harini Sabtu,

Sepatutnya aku plan nak pergi kerja harini. Tapi rupanya plan memang sekadar plan.
Kalau tak, setiap pagi aku akan sampai pukul 7.40. Lepak dalam kereta, membaca, dengar radio lebih kurang 15 minit lepastu baru keluar kereta. Scan tangan kat punch-hand machine dan naik tangga setingkat.


Setiap kali aku naik tangga tu, cuma satu peristiwa je yang aku akan ingat.


Oh bukan...

Harapan kau untuk dengar peristiwa aku jatuh bergolek di tangga tu takkan jadi kenyataan.


Dulu,
Minggu pertama aku kerja. Macam biasa aku panjat tangga tu pagi-pagi. Depan tangga tu aku nampak ada sorang operator tengah bercakap kat handphone. Operator kat sini maksudnya pekerja kilanglah. Makcik lingkungan 30-an. Dia bercakap membelakangkan laluan jalan, memebelakangkan aku. Dia menyorok balik pintu. Mungkin try nak cari privacy sikit sebab kat laluan tu tengah ramai orang dan bising.


Mungkin makcik tu bukan dalam golongan orang senang. Aku perasan jugak handphone dia bukan handphone canggih. Secara kasarnya aku boleh agak berapa gaji dia bulan-bulan. 


Aku dengar perbualan makcik tu dengan anak dia lebih kurang macamni..


"Ye.. Nanti pergi sekolah baik-baik ye. Ibu da buat sarapan tu nanti suruh ayah bawakkan bekal ye..

Ha..iye,iye.. Ibu ada letak duit belanja atas meja tadi kann.. Adik bawak ye 2 ringgit bawak pergi sekolah ye.."



..Hati aku menangis.



Doakan aku boleh jadi ibu yang baik satu hari nanti.




Moral : Mak mana tak sayang anak.