Thursday, February 7, 2013

Tikar yang Power


Bismillah



Individu cenderung untuk back up apa yang diri sendiri alami supaya nampak lebih kukuh, stabil dan mampu berdiri lebih gah berbanding orang yang bertentangan.


Nampak.?

Macam bangang payahnya nak faham sebaris ayat kat atas tu kan? Biasa la tu. Ayat pertama mestilah bagi berbelit sikit. Baru terpercik-percik impak intelektual-bajet-setinggi-gunung gituuhhh..


Meh duduk sini meh.. Aku bagi contoh yang mudah.


Katakanlah, aku ni ada kereta Nissan Murano sebijik. Katakanlah ye. Dan jiran aku kononnya ada Scirocco putih sebijik. Aku akan kata lebih baik beli Murano. Tapi jiran aku kata, duit banyak, baik beli Scirocco. So, aku cakap, aku prefer Murano sebab ruang luas, boleh main sepak takraw kat seat belakang. Dan jiran aku akan argue, cakap Scirocco dia nampak solid, kecik dan design moden.

Atau contoh lain. Aku beli rumah baru dengan dinding kaler coklat gelap. Jiran aku pulak beli rumah dengan dinding kaler kuning cair. Bila ditanya, dia akan cakap dinding kaler tu buat rumah nampak lagi luas. Dan aku pulak akan cakap, dinding coklat gelap aku buat rumah nampak lebih warm dan cozy


Nampak tak macam mana dua-dua individu akan defend pilihan masing-masinglah yang terbaik?


Tentulah. Kalau hidup nak ikut pilihan orang lain, baik jadi orang lain. 
Ada point tak kat sini?


Sebenarnya, dua-dua pun tak salah. Sebab dua-dua pun ada alasan masing-masing. Pokoknya kat sini, bukanlah pokok krismas, tapi apa yang aku kejarkan dalam pemilihan kereta? Apa yang aku cari dalam pemilihan cat rumah?


Manusia ni sebenarnya suka mempersoalkan apa pilihan orang lain buat. Asal tak sependapat, tembak.

Bertanya tu memang tak salah, tapi cuba elakkan dari mintak orang lain supaya ikut atau setuju dengan pendapat kau. Adalah sebab-musababnya yang kita tak tau, dan orang taknak kita tau. So, biarkanlah. Dalam hidup, dalam setiap pilihan, mesti ada tujuan. Kita tau apa kita nak, samada kita nak rahsiakan atau nak orang tau, terpulang.


Tapi apa pun tujuannya, biarlah yang baik-baik dan tak bertentangan dengan syarak.


Allah pun kata, tak semestinya apa yang kita suka tu baik untuk kita. Dan tak semstinya apa yang kita tak suka tu buruk untuk kita.


Tambah tolak bahagi darab, pokoknya, tawakkal. 


Ramai orang suka sangka macamni..;


Tawakkal je tak cukup kalau tak usaha. Bagi kebanyakkan orang yang mendengar konsep tawakal ni rasa konsep ni sesuai untuk orang yang malas dan taknak majukan diri. Merasa serba cukup dan pasrah.


Salah tu abang-abang. Tawakkal dengan usaha memang sifatnya seiring sejalan. Kalau kita bertawakkal yang kita takkan lapar sebab yakin dengan rezeki Allah, itu betul. Tapi kalau nasik depan mata, nak harapkan tawakkal je, takdenye nasik tu boleh terbang masuk mulut. Usaha nak menyuap tu kena ada. Terma tawakkal tu tak wujud pun sebenarnya kalau tak ada usaha.

Yang malas dan taknak majukan diri tu bukan kategori tawakkal. Itu namanya pasrah. Orang yang dah putus asa biasanya cuma pasrah. Dan pasrah tu tak sama dengan tawakkal. Pasrah tu menyerah. Tawakkal tu berserah bersama keyakinan. 

Bak kata tazkirah Ustaz Kazim tadi, bila Siti Hajar dengan Nabi Ismail ditinggal dek Nabi Ibrahim kat tengah-tengah nowhere, Nabi Ibrahim cuma berpesan "Aku tinggalkan kamu bersama-sama Allah."(kenapa nabi tinggalkan diorang kat sana, tolong gi beli buku kisah nabi. Panjang sangat pulak nak ceritanya kat sini.) Dan Siti Hajar bertawakkal. Sebulat-bulat tawakkal. Tapi bila baby dia Nabi Ismail menangis-nangis lapar/haus, Siti Hajar bagai nak gila berlari ulang-alik 7x dari bukit Safa ke Marwah. Nampak tak konsep usaha dia kat sini? Kalau dia duduk je kira pasir kat selipar, takdenye anak dia kenyang. Tapi Siti hajar dapat ke cari sumber air hasil dari larian dia ulang-alik tu? Tak. Bukan dari usaha dia lari-lari tu yang dia dapat air, tapi dari hentakkan kaki Nabi Ismail yang tengah menangis.


Nampak tak?


Punca rezeki kita bukan semestinya dari apa yang kita kerjakan. Tapi mungkin dari sekeliling kita. Punca rezeki Siti Hajar bukan ada di bukit Safa. Bukan jugak Marwah. Bukan jugak di antara kedua-dua bukit. Tapi rupanya dekat kaki anak dia di sinunn. Tapi siapa kata usaha Hajar berlari-lari lama-lama tu sia-sia? Tak. Mungkin kalau dia tak lari, dia mesti duk dukung Nabi Ismail sambil dodoi-dodoi nak bagi stop menangis. Kalau dah dukung, mana nak datang scene hentak-hentak kaki sampai kuar air zam-zam tu.?


Semua benda jadi bersebab. Allah dah aturkan. Allah dah susun. Jalan utara mungkin jalan aku. Jalan selatan mungkin jalan kau. Tak ada orang yang malas atau taknak majukan diri. Tak ada orang yang nak hidup susah. Tak ada orang yang nak benda yang tak best. Tapi kadang-kadang yang tak best tu yang terbaik untuk dia.


Aplikasikan dalam kehidupan. Tawakkal tu susah. Memang susah. 



Sekian sesi menganyam tikar bersama aku.




* Nampak tak betapa panjangnya tikar aku anyam ni? Tak pasal-pasal.

8 tindakbalas kimia:

Amilia Ami said...[Reply to comment]

Terbaik.. =D

Arif Sam said...[Reply to comment]

pokoknya..,harus ditebang., :p

faaizz d. zul said...[Reply to comment]

(Y)

tulisan tulisan yang baru-baru ni, macam deep & reflective jugek.

terbaik, terbaik.

Tukang Karut said...[Reply to comment]

aku baca lapan belas kali untuk kaitkan dengan tikar... tapi tak jumpa...

Ibnuismaini Ismail said...[Reply to comment]

Tikar sembahyang ke?1``1

miza kimbum said...[Reply to comment]

wokeh ! nampak kak ,debaek !! XD

LinE PuTih LiNe HiTaM said...[Reply to comment]

perbicaraan tikar mengkuang dengan tikar plastik.. mane lebih selesa..

Shawn Razaleigh said...[Reply to comment]

Malu gua memjadi lelaki yang tak tahu jenis kereta apa yg lu sembang.



Kalau ckp fasal barbie. Mungkin gua tahu sikit. Barbie hutan. Barbi tonyok. Barbielon