Sunday, September 30, 2012

Aku Sombong Sekarang



Bismillah



Ya..
Ya..

Tak perlu mengalirkan airmata sebab akhirnya aku update entri.

Tak perlu.


Dan sekarang pula tak perlu cebikkan bibir sebagai tanda protes dengan statement aku di atas.

Tak perlu.



Dua bulan ni banyak cerita sebenarnya. Tapi sebagai wanita berkerjaya, kenalah buat-buat jarang update sikit, demi meluap-luapkan impak kesibukan wanita kota.

Tu diaaaaa... 
Ayat mintak meninggal.


Tapi aku tak tipu wehh.. Sumpah sibuk. Penat. Cuba kau bayangkan.



hmm..


Baca apa lagi tu? Kan aku suruh kau cuba bayangkan.

Tutuplah mata. Sambil dua-dua tangan pegang kiri dan kanan bahagian kepala. Tambahkan kerutan dahi untuk kesan yang lebih meyakinkan.


Ok. Bayangkan eh. Office hour aku start pukul 9.30. Tapi 7.30 pagi aku dah kena mulakan perjalanan. Kaedahnya, aku ulang alik Shah Alam-Ampang. Naik public transport. Kalau drive, meninggallah aku dalam traffic jam berserta duit minyak dan tol secukup rasa. Jadi travelling hours pergi dan balik secara kasarnya dalam 4 jam. Itu belum masuk train lambat, bas lambat, tayar bas terkeluar, dan lain-lain.


4 jam.

Tempoh tu aku boleh pergi-balik Kuantan, tahu?
Tahu??

Kau angguk sekarang.


Habis office hour 6.30. Sampai rumah dalam 8.30 malam. Makan. Solat. Terus tak sedarkan diri. Dah lah makhluk-makhluk dalam train tu kadang-kadang buat perangai gaya first time sampai planet Bumi. Stress Mak Jemahh oii..! 

Yang style dah nampak orang beratur ikut line, dia aci potong terus wujudkan line ilusi kat sebelah line asal. Pastu bila nak masuk train, dia aci senggol punggung dengan bahu kau, berebut nak masuk dulu. Ya ampunnn.. Tak rasa nak gigit ke taiklalat makhluk camtu? Yang style rambut nak dreadlock tapi tak reti nak cover bau, itu paling mintak digilis keretapi tu. 


Dreadlock tu apa?

Eh, kau pernah dengar menatang nama 'Google Search'?


Ehem.
Jadi celah mana aku nak dapat mood nak update blog pulak? Celah liang lahad?


Sekarang ni aku jadi accounts exec. untuk satu event management company. Aku nak sangat buat promosi besar-besaran tapi aku tak selesa if ada antara orang ofis aku yang stalk blog aku nanti. Eeeii tak seronok la hidup camtu. Tapi kalau ada yang nak buat majlis kahwin ke, majlis tunang ke, majlis harijadi ke, bersunat ke, wat majlis cukur jambul ke, cukur misai mahupun cukur wallet suami, boleh roger aku. 


Dan sekarang pulak aku tengah sibuk buat persiapan lain.


Apa?

Persiapan hari mati?


hmpphh...
Terasa pedih pulak perli diri sendiri ni kan.



Err...
Takpelah. Aku nak gi amek air semayang dulu demi meneutralkan perasaan bersalah ni.

Daa..~


AKU MEMANG MENGHARAPKAN
PUJIAN KATA AKU CANTIK!
Pic lepas habis belajar 4 bulan lepas aku edit bagi
nampak macam manusia. Kalau kau
masih kata macam puaka, sumpah aku tacing.



p/s : pasni aku nak letak gambat camwhore banyak-banyak, stok untuk dua bulan.
       post hari-hari sampai semua followers aku unfollow. 






Tuesday, September 11, 2012

Ibarat Nasik Sudah Menjadi Sushi. Tak Sedap Pulak Tu.




Bismillah



Salah satu kelemahan aku yang susah nak diselamatkan adalah berkomunikasi.
Kadang-kadang aku pilih ayat yang tak kena dengan keadaan. Kononnya nak beramah-mesra. Kononnya nak cuba ringan mulut. Tapi tak semua orang ada bakat berkomunikasi.


Kata orang, melentur buluh biar dari rebung. Tapi kalau kategori aku ni, rebung itu memang sangat jauh untuk dicapai. Bahkan status buluh pun aku tak layak.



Waktu aku sekolah menengah, mama selalu bawak aku pergi sekolah dia. Waktu tu mama penolong kanan hal ehwal murid.


Ya.. Aku tau apa kau cakap dalam hati..
'Amboi..Mak penolong kanan hal ehwal murid..tapi anak perangai macam set...'

cukup.. cukup.. 

Demi mengawal statistik kematian di Malaysia, maka aku cadangkan agar kau jangan berani-berani nak sambung ayat di atas.


Kat sekolah mama waktu tu, ada dua orang kerani yang baik dengan aku. Kak A dan Kak B. Bukan nama sebenar. Diriwayatkan, lepas beberapa bulan aku pun habis sekolah, dan mama pun dah tukar sekolah lain. Dan dengar-dengar kakak kerani tu pun dah kawen.


2007 :

Petang tu, aku teman mama beli barang rumah. Jalan-jalan-jalan, terserempak dengan Kak A dengan Kak B. Kami salam-salam. Tegur-tegur. Aku nampak perut Kak A berisi. Aku pun mula beramah mesra..

"Ehh pregnant kee!" *bulatkan mata tanda excited.

-"Ha'ah. Dah masuk 6 bulan." Kak A jawab penuh excited.


Rupa-rupanya Kak B pun dah berisi. Maka demi menjadi adil dan saksama, aku pun tegur Kak B..

"Ehh pregnant jugak kee!" *sekali lagi bulatkan mata.

Kak A, Kak B dan mama pandang aku secara berjemaah..


-"Akak kawen pun belum.." dia senyum kelat-kelat-gaya-nak-membunuh sambil cuba kontrol pernafasan.



Akak.. Saya tak bermaksud... 
err...





Aku rasa berdosa.




Moral Sang Kancil : Flush jamban selepas guna.