Saturday, May 19, 2012

Kesedihan Dalam Kekenyangan


Bismillah



17hb Mei lepas adalah hari kelas terakhir aku di semester ini. Juga kelas terakhir sepanjang kehidupan aku di Uni aku sekarang. Lepas dari kelas tu, rakan-rakan yang juga junior aku telah membelanja aku sempena belated birthday dan jugak ala-ala farewell untuk aku. Ini adalah ke-ter-haruan-makan-anak.


Mereka bawa aku makan kat Seoul Garden, di KL City Festival Mall, Setapak. Aku percaya ramai antara korang yang dah pernah datang sini. Mungkin sebab restoran ni memang terkenal dengan steamboat, atau mungkin korang bajet korang KPop. Mungkin..


Konsep makan kat sini sebijik macam konsep makan kat Flaming Steamboat yang aku pernah cerita dulu. Sebijik, dua bijik, tiga bijik serupanya. Ada section makanan laut, ada section vege, ada section makanan darat, ada section mi, ada section air, kuih, dessert dan lain-lain. 

Dan semua ini adalah buffet. Macam buffet Ramadhan. Cuma buffet ini boleh makan sebelum Azan Maghrib. Buffet Ramadhan tak boleh. 


Ya, aku tahu tak kelakar.




Kami sampai dalam pukul 1. Makan first round sampai pukul 2. Sampai pan grill tu dah kering minyak dan melekat-lekat dengan makanan, baru kitorang rehat. Kemudian staff kat sana akan datang ganti pan baru dengan minyak baru. Maka, tunggu apa lagi? Makan second round sampai muntah keluar ikan. 




Qhal yang rupa-rupanya peng-obses tegar pada cendawan, first round dah ambik sepinggan penuh dengan cendawan dari pelbagai kaum dan etnik. Aku nak makan pun macam cuak. Kot-kot aku makan cendawan pelik-pelik tu nanti terus jadi cantik jelita kang, naya je. 


Amboi.. Setannya mengutuk di dalam hati tuuu...


Dan Fitrah dengan penuh jatidiri ambil daging yang diperam dengan kopi. Konon nak try kelainan. Nah kauuu.. Betapa kopi-nya rasa daging itu. Aku kunyah sambil gelak sebab tak boleh terima rasa dia. Ikan keli, salmon, pari, semua selamat masuk perut. Ayam maca,-macam jenis ayam. Daging macam-macam jenis daging. Sayur macam-macam jenis sayur. Kerang, kupang, sotong, segala bagai.




Aku agak kalau tenuk boleh dimakan, haruslah kami grill tenuk-tenuk itu dengan kejam.


Mungkin kalau nak dibandingkan antara Seoul Garden dan Flaming Steamboat, ini keputusan aku :


Dekorasi Restoran : Seoul Garden. Confirm lah kan. Nama pun bajet Korea. Dan equipment tempat merebus dia pun lebih canggih dan sistematik dari Flaming Steamboat.

Kondusifikasi : Seoul Garden. Susun atur kedai lebih kemas dengan tempat makan yang lebih selesa. 

Sistem makanan : Seoul Garden. Kat sini boleh merebus dan meng-grill. Kat Flaming boleh merebus je.

Harga : Seoul Garden @ RM 28/person, dan Flaming Steamboat @ RM 27/person. 

Pilihan makanan : Flaming Steamboat. Seleksi makanan kat Flaming lebih meriah bagi aku.

So, bagi orang yang gila makan, mereka pasti pilih Flaming Steamboat. Kerusi cantik atau tidak, itu tak penting. Tapi keseluruhannya tak banyak beza pun. Konsep masih sama. Bayar sekali, makan sampai mati.



Apape pun, thanx untuk adik-adik akak yep!  Best kenal korang walaupun perut masing-masing tak serupa manusia. InsyaAllah panjang umur, kita jumpa lagi~ :')



** A bunch of thanx and love to Sakinah, Ain, Qhalilah & Fitrah. 

19 tindakbalas kimia:

Anonymous said...[Reply to comment]

Gambar last tu, baju ungu tu, huhu~

~Raizan~

Akim Iqbal said...[Reply to comment]

unguuuuuu ! Hahahahah

Cik Muda said...[Reply to comment]

lohhhhh....dah nak start jadik kenangan dah ke?

Tukang Karut said...[Reply to comment]

cik unggu cantik dan ayu la... i like...

Encik Atan said...[Reply to comment]

kim slm yer sumer awex2....dlm pic diatas...



skian...

shedameor said...[Reply to comment]

buruk melantak. haha

Aqim said...[Reply to comment]

dalam ramai2 tu, yg mana yg masih single? awrrr

Mama2Q said...[Reply to comment]

boleh tlg suruh seoul garden ni buka cawangan kat Jb tak...

VanillaKrimSoda said...[Reply to comment]

kau dah nampak pertambahan "kg" sekarang
tulahhh...
makan seoul garden byk2...
tak ajak aku plak tu...
lalalala~

atie aizam said...[Reply to comment]

cam best jer SG tu.. leh cuba ni tpi pas habis pantag ar...

cik ungu said...[Reply to comment]

@Anonymous:

cantik?


mekaseh.

cik ungu said...[Reply to comment]

@Akim Iqbal:

apa jerit2..?

gila?

cik ungu said...[Reply to comment]

@Cik Muda:

nak join ke?


tapayah.

cik ungu said...[Reply to comment]

@Tukang Karut:

pujian anda menang moto.

cik ungu said...[Reply to comment]

@Encik Atan:

semua tanak jawab.


tenanglah..

cik ungu said...[Reply to comment]

@shedameor:

janji perut kenyang.

cik ungu said...[Reply to comment]

@Aqim:

mangkuk aluminium tu single lg

cik ungu said...[Reply to comment]

@VanillaKrimSoda:

semakin sedikit kelas,
semakin banyak lemak.


hipotesis. kau tak belajar?

cik ungu said...[Reply to comment]

@atie aizam:

habiskan pantang tu cepat2.
kongsi dengan rakan2.
baru cepat habis