Monday, April 2, 2012

Mari Aku Bisik Sesuatu Yang Bukan Rahsia



Bismillah




Patah hati sebab kecewa bercinta?


Ya..ya..
Aku tahu itu sakit.



Well..
Tahu tak kau dah terlalu banyak disogok cerita cinta yang tak masuk akal?
Dan telinga kau dah disumbat dengan lagu-lagu cinta mendayu yang merepek.


Dari lagu-lagu tu kau berharap orang yang patahkan hati kau tu akan datang cari kau.
Pujuk kau balik. Dan bila ada lagu cinta dengan lirik menyesal-lah-sangat-meninggalkan-dikau-pergi tu,
kau berharap orang yang patahkan hati kau tu akan tujukan lagu tu kat kau,kan..?


Hoiiyyaaa..
Bangun! Bangun! *tepuk dahi~


Madah mendayu-dayu yang memuja cinta kau yang dah hancur tu, cuma buat kau lebih parah.
Sila buang lagu-lagu yang buat kau menangis tu dari iPod, mp3, laptop, smartphone hatta kaset sekalipun.
Semua itu takkan membantu kau tabah.

Bukan tak boleh dengar.
Nak dengar tu boleh, tapi jangan hanyut.
Tapi susah,kan? Mesti nak terhanyut jugak.


Cuba cari something yang buat kau fikir sebaliknya pulak.
Lagu 'I Will Survive' misalnya. Mungkin ia tidak hip-hop. Tidak cool seperti The Fray atau All American Rejects. Jauh sekali classy seperti Michael Buble. 
Tapi lirik 'I Will Survive' itu bukan omong kosong. Ia cerita benar.
Carilah sejarah kisah penyanyinya, Gloria Gaynor dan kau akan appreciate setiap bait lirik itu.


Owh ya.

Mari, aku beritahu satu rahsia.
Surah Ad-Dhuha dan Surah Al-Insyirah.


Mereka itu 'ayat memujuk' bagi aku. 
Mungkin bagi kau juga.






8 tindakbalas kimia:

Akim Iqbal said...[Reply to comment]

Surah Al Insyirah ayat 6-8 kalau tak silap. Woha ! Eh sape nak nangis-nangis tu abang akkin boleh kasi pin jam bahu. Woha sekali lagi !

Encik Atan said...[Reply to comment]

(pasang lagu winter sonata)

"cinta itu umpama seperti bagai"

Rapunzel Cikilolo said...[Reply to comment]

huhuhu, aku nak memahaminye juge...

Cik Muda said...[Reply to comment]

lagu raya juga ada manfaatnya....

fYZa said...[Reply to comment]

cinta kau umpama lilin yg mnerangi hatiku....
owhh cintaa owhh owhh owhh owhh *ehh ober plak!*

shedameor said...[Reply to comment]

baik cikungu. huhu

caliph shuriken said...[Reply to comment]

handal sgguh mereka itu memujuk pepel ^^

suk said...[Reply to comment]

dengar lagu 'pm kita'-andy lala pun bagus juga.