Sunday, March 11, 2012

Aku Feeling Minah Saleh #Part 2



Bismillah




Ya, aku tau dah berbulan-bulan aku lupakan sambungan cerita ni dari #Part 1.
Heyy.. tak perlu nak jerit-jerit lahh. Tak nampak ke aku tengah berusaha bayar hutang-hutang entri aku ni?
Hutang puasa pun aku belum bayar tau tak?

Hmm..

Habis. 
Kena panah petir karang haa..


Puzzling World, Wanaka, South Island, New Zealand





Dalam banyak-banyak tempat untuk something yang fun, inilah tempat yang menang. Paling Adam-Stacy-Bergabung-Meletup! Basically tempat ni adalah tempat collection segala keajaiban teka-teki-teka-tekuk kat NZ. Bangunan dia pun buat orang rasa excited nak masuk. 


The Great Maze


Dalam Puzzling World ni ada kota sesat. Namanya The Great Maze. Ya, perlu bayar. Dalam kota sesat ada 4 menara berlainan warna dan setiap orang kena sampai semua empat-empat warna menara. Masa maximum dibagi sejam. Dalam sejam tak dapat jumpa pintu naik 4 menara, bolehlah bunuh diri. Tapi kami 9 orang, cuma sampai satu menara je. Dah lah sampai satu je, tapi tangkap gambar gaya macam menang. Lepas dah bosan sesat tak jumpa-jumpa, kami amek keputusan main tipu dan keluar ikut pintu kecemasan. Style kan kami?


The Great Maze. Siap ada jambatan. Wajiblah sesat.


Rugi duit?

Baik rugi duit dari mati tua kat dalam tu tahu tak?!


Dalam bangunan Puzzling World ni ada section lain juga. Kat bahagian lobby, ada banyak meja dan kerusi. Tiap-tiap meja ada banyak jenis mainan puzzle yang korang kena settlekan. Bukan puzzle bodoh-bodoh yang macam dam ular tu ok. Puzzle ni memang puzzle cari mati. Sebab kami taknak mati, kami pun malas la nak buat. So terus proceed masuk satu section puzzle lain dalam bilik besar.


Hall of Following Faces.



Muka-muka tu nampak macam timbul kan? Sebenarnya semua tu cuma lubang-lubang yang ditebuk dalam dinding. Dan bila kita berdiri tengah-tengah hall sambil tutup sebelah mata dan buat pusing 360 darjah, semua muka-muka tu akan tertoleh ikut gerakan pusingan kita. Shaitan sungguh,kan? Haruslah jangan pergi sini malam-malam bagi yang sembahyang tak cukup 5 waktu tuh.


Ames Room

Aku sudah menjadi gergasi.

Ames Room ni pun agak kurang hajar jugak. Dalam satu bilik yang sama, bila ada bahagian kanan bilik, saiz kita besar. Bila ada bahagian kiri bilik, saiz kita kecik. Tak ada cermin, atau apa-apa magic dalam bilik ni. Taktiknya cuma guna satu sudut dari dalam bilik ni untuk dapat reflection seperti di atas. Nampak tak garisan kuning atas karpet tu? Selagi kita tengok belakang dari garisan tu, imej macamni akan terhasil. 

Dua orang baby yang tak sampai dua tahun adalah sama tinggi dengan
kami yang dewasa bila ada dalam Ames Room ni.
Apa yang membuatkan saiz jadi seperti begitu neraka di dalam sana??? Hahahaha.. Haruslah pergi tengok sendiri yu ollsss..!~


Tilted House

Satu section paling favourite kitorang adalah Tilted House inilah! Inilah yang paling neraka sekali! Bilik ni terangkat dari lantai sebab bilik ni condong 15 darjah dari paras lantai. So bila nak masuk bilik ni kena mendaki sikit. Tapi yang setannya, susun-atur dalam bilik ni adalah pada kedudukan normal konon-konon bilik tu tak condong. Ini membuatkan otak masing-masing condong dan gila.

Bukan. Aku bukan sedang mengetuai tarian poco-poco di depan.



Ya.. Gambar atas ni bukan aku ajar senaman aerobik atau poco-poco. Hakikatnya kami harus mendaki sepanjang masa untuk bergerak. Kalau kami berdiri tegak, kami akan terhumban ke belakang. Ingat tak aku kata bilik ni sebenarnya condong 15 darjah? Tapi susun atur barang dalam rumah ni buat kami fikir kami jejak tanah.

Sila abaikan aksi rempit superman aku di atas.

Nampak gambar tangga slide atas ni? Nampak tak gambar gegar-tangan-parkinson-along-amek abang ipar aku dukung anak dia atas kerusi slide tu? Bukan... Slide tu bukan turun ke bawah, tapi sedang naik ke atas. Dan nampak kenapa semua orang harus pegang sesuatu untuk berdiri? Sebab jikalau tidak, kami sume akan terbang ke belakang. Ya! Terbang! Gambar aku adalah contoh terbaik!

Sumpah, boleh buat orang jadi gila. Tilted House ni tak benarkan orang mengandung atau sakit jantung untuk masuk sebab boleh bawak maut. Sila takut sekarang.


Nampak macam lukisan 3D biasa,kan? Cuba perhatikan bayang-bayang.




Ini tandas zaman orang-orang Romania dulu.


Sebelah tandas, ada ruang tandas lama-lama orang Roman. Peti panjang macam keranda, dan ada lubang-lubang kat tengah. Nampak dalam gambar macam ramai,kan? Mana ada..lukisan je semua tu. Owh, dan lihatlah part paling comel... Anak-anak saudara aku semua masuk dalam lubang jamban~







Sambung Part 3 dalam tahun 2034 nanti ok!



15 tindakbalas kimia:

beLLa said...[Reply to comment]

whoa bestt gile !

Anonymous said...[Reply to comment]

Bestnyeeeeeeeeeeee,

Anonymous said...[Reply to comment]

Bestnyeeeeeeeeeeee,

Tukang Karut said...[Reply to comment]

harap2 tak nyanyuk la nanti... takut terlupa nak buat sambungan entry ni pulak!

Shafiq said...[Reply to comment]

cool gila...

Bluewendy said...[Reply to comment]

wwoohh!! bestnye tempat nih..=)

bukan photographer said...[Reply to comment]

ada satu yang ko salah..
Adam-Stacy-Bergabung-Mengandung

Alin Marlini said...[Reply to comment]

seronoknye :)

Cik Muda said...[Reply to comment]

whoaaa........

nape tak ajak aku sekali?? hmmm??

El-Janna said...[Reply to comment]

uishh mcm best je. hahha

Mama2Q said...[Reply to comment]

wow sangat best!Rasa mcm nak terbang gi Nz skrg jugak...eh, agak2..tahun 2034 nanti dia buka lagi tak rumah ni eh?

Cik Orkid said...[Reply to comment]

Aku nak honeymoon kat cni. Whaha

caliph shuriken said...[Reply to comment]

best laa tempat ni ^^

*nk tggu sambungan part 3 tahun 2034 plak, hikk...

Saddila said...[Reply to comment]

gila awesome kak! pehh! menganga gua baca entry ni!

budakijaupendek said...[Reply to comment]

nice la... ^^
terbaik..