Thursday, October 27, 2011

Jangan Tukar Pandangan Aku Kat Kau


Bismillah


Kalau diri sendiri tak tahu apa dalam hati orang, kenapa nak judge orang tu berniat baik atau jahat?

Kalau diri sendiri tak tahu apa dalam hati orang, kenapa nak kata orang tu tak ikhlas?



Terang-terangan!

Kau tau tak kau dah mengaibkan orang hanya dengan satu assumption?

Dah lah buat assumption, salah pulak tu.

Kau tau tak kau dah buat satu tuduhan yang mengaibkan?

Tahu tak tuduhan yang tak betul tu fitnah?

Tahu tak fitnah tu satu bentuk penganiayaan?


Dan tahu tak doa orang yang dianiaya tu tak ada hijab di antaranya dengan Allah..?


Ibnu Abbas r.a. meriwayatkan, Nabi SAW mengutus Mu’adz ke Yaman dan beliau berkata kepadanya: "Takutlah kamu akan doa seorang yang terzhalimi (teraniaya) karena doa tersebut tidak adah hijab (penghalang) di antara dia dengan Allah" (H.R. Bukhari dan Muslim).


Aku yakin kau tahu tentang hadith ni, sebab kau selalu cakap yang cara dakwah kau sangat berkesan. Yakin. Tapi yakin ke Allah terima?


Aku penat dengar kau bercerita macam-macam pasal macam-macam orang. Aku penat dengar kau membangga diri dengan harta dan kehebatan. Aku penat.


         " Jangan pandang siapa yang berkata-kata, tapi pandanglah apa yang dikatakan. "



So, how?


Ya, betul. Semua orang pernah buat silap. Tapi kalau hari-hari nak mengata, siap maki-maki, bukak aib orang sini sana tanpa rasa serba-salah dan dengan penuh yakin nak claim 'Cara dakwah saya selalu berkesan', masih kategori silap ke tu...? Macamana orang lain nak ikut..? Macamana orang lain nak betulkan silap sendiri kalau cara kau pun dah silap.




Moral of the story : Being at the top, makes you no King.




9 tindakbalas kimia:

aisya said...[Reply to comment]

kenal org yg mcm tu.. tp biasalah, mne ade org yg perfect.. kite pun slalu buat salah gak.. =)

Cik As ~ cinta solehah said...[Reply to comment]

hehe,,,, rindu akak...nape tu???:)

Tukang Karut said...[Reply to comment]

betul... baca sambil angguk2 kepala...

M.E Z.A.F.I.R.A.H said...[Reply to comment]

oh... mslh betul maknusia yg nmpk aib org je sedangkan aib sendiri jels terkelihtan... memfitnah tu lebih aib kot...

bella luna said...[Reply to comment]

saya selalu menidakkan kata die, bile die kata die syg sy, saya selalu kata die tipu,selalu kata die tak ikhlas sedangkan sy tak tahu pun hati die yg sebenar,adakah itu boleh dikategorikan as salah sangka?hehe

khaifaiz said...[Reply to comment]

fitnah tu sedap kud... tu yg org dok selalu buat

ipa faiza~ said...[Reply to comment]

chill cik ungu~

but the truth is, org2 mcm ni ko akan jumpe kt mane2.

cik bulan said...[Reply to comment]

makin kita dewasa makin bnyak kita kenal dunia ni yg sbnarnya dan ragam2 manusia di dlmnya..:')

cheqwa said...[Reply to comment]

fitnah=makan daging sedara kan?nauzubillah :/