Friday, October 7, 2011

Aku Feeling Minah Saleh - Part 1


Bismillah


Aku baru nak start cerita pasal entri ni. Lembab gila kan nak hapdet? Tapi aku tau korang memang tak pernah tunggu pun cerita ni. Kenyataan biadap namanya tu.


Hari berangkat. Buat-buat la gaya macam bukan berasal dari Malaysia. Beg nak hangkut gaya macam nak bawak balik Gajah Afrika sekor. 


Arrival. 15th Sept.

After we passed the luggage checking procedure, we directly went to the parking area to collect our rented minibus. Ayat intro harus speaking ala-ala darjah 1 Anggur supaya tak nampak sia-sia pergi sana. Geli ok. Keluar je dari pintu Christchurch Airport, kitorang tertanya dan tercari tempat minibus tu. Then semua tersenyap. Lepas tu buat gaya batak nak mati sebab bila bercakap, mulut masing-masing keluar asap. Dah habis mat saleh dah rasa time tu. Sambil tarik beg, tergelak-gelak dan bercakap-cakap tanpa henti dan tanpa arah tujuan semata-mata sebab nak tengok asap keluar dari mulut. Buat malu kat mat saleh je. Haruslah batak weh! Aku pernah holiday kat Australia, tapi haritu pergi masa summer. So mulut tak berasap. Kat New Zealand ni sampai waktu baru habis salji dan early spring. Sejuk!



Kitorang sewa 12 seated minibus. Badan ada 9. Space lebih tu untuk beg. Ngam-ngam la selesa. Kat oversea memang strict dengan rules dan moral manners. So, tambah duit beratus untuk sewa dua car seat untuk baby Sofia dengan Iman. Kau tau je la Iman tu macamana perangai. Memang berjihad nak suruh dia istiqamah dalam  car seat dia tu. Setakat nak kira berapa kali car seat dia jatuh bergolek keluar dari minibus tu, ada lah dalam 7 kali. 7 kali tu kalau buat pusing Kaabah, dah dapat title Haji, tahu? Ok. Lari topik. Diam.


16th Sept.

Journey to Mount Cook amek masa 7 jam la jugak. Mau tak 7 jam. Drive sikit, stop tepi jalan, amek gambar. Drive lagi sikit, stop tepi jalan, amek gambar. Kalau aku dilahirkan sebagai kamera, haruslah aku bunuh diri sebab bosan dipergunakan sebegitu kerap. Tapi dah bukan tiap-tiap hari nak gi holiday macamni kan. Rugi la kalau tak amek gambar banyak-banyak. Lupakan pasal nasib malang menjadi kamera. Kadang-kadang haruslah berlagak menjadi manusia. Apakah aku cuba tegaskan di sini??


7 jam tu kalau tak lapar, tolong jangan panggil aku Mulan Jameelah la. Lapar nak mampus kot. Dah lah tempat sejuk, lagi la cepat lapar. Tak biasa la cuaca tempat-tempat Lord Of The Ring camtu kan. Tapi kami tak gusarrr! Dalam van tu ada 2 kotak makanan. Nak dapat makanan halal kat sana memang susah, jadi kitorang sentiasa ada stok roti, buah, sayur, etc. Dan kitorang sempat la masak-masak sebelum gerak. Nasik goreng kau! Hambekk. Mana nak carik nasik goreng style Johor kat New Zealand?? Memang harus tikam bijik mata sendiri la kalau orang dengar kitorang makan nasik goreng Johor kat sana. Kau mampu?

Lupakan soal nasik goreng. Sekarang fokus kat anak-anak sedara aku sebelah ni. Anak sedara. Anak sendiri belum lagi. 


hmm....


Tiba-tiba rasa malu bila cakap pasal anak sendiri. Ahh.. Puaka betul tiba-tiba malu pulak kan. *kesat peluh~



Selang sejam mesti berenti kat public toilet. Minum air tak seberapa. Tapi kencing, sakan macam ada pesta. Ni pasal sejuk sangat. Maklumla kulit masing-masing jenis tegar haba ala-ala kulit biawak Komodo, tiba-tiba mulut nak main keluar asap plak kan. Haruslah timbul konflik antara sistem di dalam badan. Kalau tak kencing pun, Iman dengan Sofia ambik giliran pulak nak berak. Sikit-sikit nak berak. Terpaksa carik toilet nak tukar lampin. Kalau taik berbau suci tu takpe jugak. Ni masing-masing taik nak bau sikit lagi tahap neraka. Boleh?


Pemandangan kat sana tersangatlah cantik. Lebih cantik dari aku. (Apa? Apa?? Apsal buat muka macam ada bencana alam tu??) Macam yang aku kata tadi, cuaca sana sejuk sebab baru habis salji. Salji tak sempat cair lagi pun. Kalau pakai baju sehelai, tu boleh diklasifikasikan sebagai bunuh diri. Aku kat sana wajib pakai 2helai baju tebal + winter jacket. So kalau nampak gemuk tu, bukan sebab lemak ok. Ini adalah penegasan pertama. Bukan gemok. Bukan,bukan. Dan muka aku tembam adalah disebabkan tudung. Ini penegasan kedua. Bukan tembam. Bukan,bukan. Faham?? (suara penuh ancaman ~)



Dalam perjalanan nak pergi Mount Cook
tu, pemandangan terlalu cantik. Kira kalau  tengok tapi dalam hati tu tak terdetik  nak cakap 'Subhanallah' tu, taktau lah aku apa nak cakap. Yelah, kat Malaysia mana kau pernah nampak gunung ada salji kat puncak? Ada? 
Sepanjang tu jugak kau boleh nampak kambing biri-biri bersepah-sepah bebas makan rumput. Biri-biri ni memang dibiarkan bebas macamtu je tapi takdelah sampai melintas jalan macam kat Malaysia. Sepanjang jalan ada pagar supaya haiwan-haiwan tu tak lintas dan terkorban digilis kereta. Bukan macam kat Malaysia. Separuh statistik lembu tu agaknya menemukan ajal kat jalanraya je. Tu belum kira anjing, ayam, kucing yang memang selalu sakaratulmaut di bawah tayar lori. 



Untuk pengetahuan, populasi penduduk New Zealand cuma 4.5 juta je. Fakta, jumlah kambing biri-biri dengan lembu lebih banyak dari manusia kat sana. Dan ekonomi diorang kukuh based on income from tourism dengan agriculture. Waktu kat sana, currency rate dolar NZ adalah dalam 2.4 dari RM. Malaysia pulak penduduknya ramai, tapi semua pemalas macam aku. Mana nak majunya ntah. Eh, apsal angguk? Biadap kan korang ni? Bagus.





Mount Cook


Kitorang tido satu malam kat Mount Cook. Gunung Masak. Bodoh bunyiknya bila dah translate. Tempat ni betul-betul kat kawasan pergunungan. Tak ramai orang dan takde penempatan pun kecuali hotel sebijik dua untuk tujuan tourism macamni. Cantiknya tak perlu nak cakap lah. Tahap jilat tapak kaki sendiri punya cantiknya. Kat sini sakan la nak attach-kan hood bulu-bulu kat winter jacket masing-masing. Padahal omputeh sana takde pun pakai jaket bulu-bulu. Tapi sebab kitorang ni baka penuh semangat waja, haruslah beli winter jacket berbulu. Kalau tunjuk kat nenek atuk di kampung, harus mereka blender telinga sendiri sebab kagum. Jaket ada bulu baru la feeling minah saleh tu lebih kuat. Kalau takde bulu, rasa macam pergi uptown Danau Kota je sebab aku pernah nampak  mamat pakai jaket bulu pergi uptown. Perasaan puaka-rasa-nak-gilis-dengan-stimrol tu memang sangat mencanak-canak la waktu tu. Tapi aku cuba kuatkan iman. 




Aghhh! Tengok. Dah lari tajuk. Senang betul diri ni nak mengumpat. Apakah? Apakah?


First time pegang salji. Kalau nak ikutkan, bukan lah first time. Dulu masa kecik-kecik, family aku duduk UK dalam setahun lebih ke dua tahun. Tapi sebab time tu masih kategori baby comel, maka aku takde memori langsung pasal salji. Maka selepas 23 tahun baru dapat pegang salji dan penuh makna. Salji itu bukan macam ais kisar nak buat ABC tu. Salji real ni, dia tak cair di tangan, malah dia serap pulak air yang ada kat tapak tangan kita. Kuasa Allah,kan. Yang itu haruslah kagum.




Penat dowh nak cerita. Sampai kena buat part-part pulak. Ni mau ada 3,4 part ni. Mesti korang cakap dalam hati 'Ceh..Poyo gila. Orang lain duduk oversea pun tak over camni.' Memanglah ngok! Dorang duk oversea, aku duk Shah Alam! Tahu?? Ok, emosi. Maafkanlah atas ke-jakun-an saya. Maklumla, aku ni asal Indonesia. Haruslah aneh kalau cucu orang Indonesia yang tak kaya macam aku tiba-tiba pergi oversea. Ramai je orang Indonesia yang kaya, tapi aku ni kategori yang tak kaya. Jadi aku wajib jakun. Korang duk diam ok. Bagi aku jakun untuk 2,3 entri ni. Hahahha.


Dah. Dah. Aku penat menaip. Macamla aku tatau, korang ni bukan baca sangat pun. Korang tengok gambar je kan. Ahh keji!


Next part nanti-nanti lah ye. Nak gi makan ayam penyet. Tata !!~





12 tindakbalas kimia:

El said...[Reply to comment]

jeles. jeles. jeles.
aku ni bukan kata oversea. kapalterbang pun lum pernah naik tau? nak tunjuk betapa noobnya aku ni

Tukang Karut said...[Reply to comment]

pasang niat nak ke sana...

Nini Hartini said...[Reply to comment]

saya baca 1 perkataan pun x tinggal. hihi...bestnya gi oversea... saya ni paling jauh pun ke s'pore. tu pun s'pore x de salji. huahua..hehe...

seronok baca pglmn ke sana. jgn lupa update next part ok.

RAIZAN said...[Reply to comment]

Hai kak! Saya baca dri mula sampai habis...tapi! Anak sedare akak lagi comel dari akak! >.<

[Akak comel gak ] hehe!
Bez! NZ! Nice Trip! =) I'm waiting for part 2,3,4...
=)

chemay said...[Reply to comment]

bestnye dapat jalan2 gi obersi.
chemay nie entah bila la dapat merasa pergi sane
:(

bella luna said...[Reply to comment]

sejujurnya aku bace setiap patah perkataan sampai la tengah, aku tengok gmbr je,sebb gmbr ko memikat hati,haha,. *ok puji sudah* tlg buat balik ole2 untuk aku yea,hehe

Anonymous said...[Reply to comment]

comelnya iman dan fifi~!!! especially gamba hugs hugs kat ikan senget tu!thanks for the update awk. lagi lagi lagi gamba iman dan fifi
eh blog sape ni? hehehe. -nisfami-

M.E Z.A.F.I.R.A.H said...[Reply to comment]

jeles ngn cik ungu.... xpe2... nnti aku upload gmbo g siam...haha

EyqaLuvender said...[Reply to comment]

bestnye melancong!

Juno said...[Reply to comment]

dah la ungu.

hati aku dah berkecai baca post jenis obersi macam ni.

dah la ungu.
cukup.

*merintih dan berlalu*

hanim Nabilah said...[Reply to comment]

wow!kelas lah kak jemah g obesea!!:D

Gua Tertidur said...[Reply to comment]

wahhh...awal tahun haritu xjd pg sini =.=" sbb air asia xleh tukar tarikh..ade emergency!! burn mcm tu je :(