Friday, August 19, 2011

#6 Tips Blogging Tak Ikhlas



Bismillah


Lama pulak tertinggal tips-tips tak-boleh-pakai ni. Maklumlah bulan puasa ni, fokus lari sikit. Balik-balik ingat kuih keria. 


Tips Keji 6 :
Font

Pemilihan font sangat penting bagi aku yang bajet artis ni. Kalau korang buat cerita normal, gunalah font yang standard. Times, Verdana, Helvetica, semua boleh asalkan dari awal sampai akhir entri, font korang istiqamah standard. Standard Chartered tidak diterima. Kalau boleh elakkan guna font yang berbunga-bunga-ikal-mayang-rambut-kerinting. Kesian untuk orang-orang yang juling air macam aku ni.

Elakkan guna fungsi Italic sebab kalau entri korang ada contoh dialog, entri nampak tak cantik. Tak amazing macam aku. Gunakan fungsi Italic untuk taip contoh dialog atau monolog. Monorail tidak diterima. Tak tau monolog tu apa? Pergi Google search boleh? Jangan menyusahkan hidup aku yang sedia parah ni. 


" Tenuk itu tak bersalah, abang. " Rayu Salmah.


Nampak tak macam mana penggunaan Italic? Tapi ini bukan satu kemestian. Kalau nak buat semua standard font pun ok asalkan orang faham.




Extra Tips Keji 6 :
Meriah Mak Jemah

Ni bukan tentang hari raya. Tolong sedar diri. Puasa tak cukup, sebok nak raya sangat. Huh..? Kenapa aku sindir diri sendiri ni.. Sewel. 

Jangan satu-padu-kan perenggan dengan macam-macam jenis font. Dan jangan nak warna-warni-di-aidilfitri sangat la kan. Buat la satu entri tu penuh dengan warna font yang sama. Kecuali beberapa perkataan yang nak dihighlight. Kalau nak gak buat kaler-kaler, pilih la kaler yang tak jauh beza antara satu sama lain. 


Ayat 1 :Cik Ungu budak baik. Dia tolong orang buta lintas jalan.


Ayat 2 : Tikusmando budak jahat. Dia tolong sesatkan jalan orang buta.



Nampak tak bezanya? Ayat Cik Ungu tu walaupun banyak kaler, tapi masih di jalan yang lurus. Tapi ayat Tikusmando tu dah menuju ke arah kesesatan yang hakiki.

Kalau digabungkan Tips Keji 1 , Tips Keji 2, Tips Keji 3, dan Tips Keji 4 maka bahan-bahan tadi bolehlah dibiarkan sebati dan mendidih. Selamat berbuka puasa!




* Aphal berwarna-warni-di-Aidilfitri sangat entri ni..??


13 tindakbalas kimia:

Ku Azhar said...[Reply to comment]

erm.... :)

Ct Aja said...[Reply to comment]

Betul2, sakit mata warna warni..hi3

Luqeem™ said...[Reply to comment]

selamat berbuka jgak :)

sy suka font warna warni..

Asyila Zainuddin said...[Reply to comment]

hahaha.. warne warni aidilfitri ye.. mood raye sudah tibe nampaknye.. ngee..

El said...[Reply to comment]

yeah :D

khaifaiz said...[Reply to comment]

gila apa plak guna warna warni nii... juling mata den

nur farahin binti sulaiman said...[Reply to comment]

hehehe.. mcm2 betol ragam org blogging nie.. tp blog cik ungu cntik n simple..=)

TIKUS MANDO said...[Reply to comment]

blog ni macam mengundang bencana je?


tunggu ha wa kasi sengggaaaattttttt!!!

Pn. Sheila said...[Reply to comment]

ps dtg singgah n 4lo...

salam kenal n salam aidilfitri...

teha said...[Reply to comment]

cantek laa colourful.. hee ~~

asfira aminuddin said...[Reply to comment]

kalo bwat entry guna banyak bnyak warna camtu, i pun pening nak baca. last last tekan button cancel je. haha.

Cik As ~ cinta solehah said...[Reply to comment]

oh lala. Kak iqa, as dah buat tabiat skang suka sgt ubah templete.Jangan pening kpala ea..hehe. msalah identiti yg kronik...hehe.luv u kak.

caliph shuriken said...[Reply to comment]

klau kaler fancy2 sila apply wktu kelas lukisan, hukk...