Friday, July 1, 2011

Tips Blogwalking Yang Bergaya

   


Bismillah






Sila cabut sehelai bulu hidung anda dengan laju-laju sekiranya pernyataan di bawah betul :






Bila kau BW, kau tulis 'bw' atau 'jalan2'. Tekan enter. Pastu kau highlight perkataan tadi, 
Ctrl + C. Bukak tabs blog lain, Ctrl + V.




(Ok. Bagi yang taktau BW tu apa, BW adalah shortform kpd 'blogwalking'. )


Ade ke tidak? *muhasabah diri jap ~




Untuk mereka-mereka yang sekarang dah tak ada bulu hidung, meh aku nak bagitau sikit.



Sememangnya cara itu efisyen dan menjimatkan masa. Tak silap lagi. Kurma itu memang manis. Tapi... ni bagi pendapat aku lah kan.. Sila elakkan diri dari menulis semata-mata perkataan :






' bw '






Sumpah malas nak mampus!! 

Secara saikologinya, bila korang tulis perkataan macam 'bw..', atau 'jalan2..' atau 'singgah', kecenderungan untuk tuan rumah datang balik memang merudum. Lebih-lebih lagi waktu peak hour. Time ramai orang datang blog. Dah la tulis 'bw' aje. Tu pun nak siap copy-paste bagai. Beruang kutub berhibernasi pun tak malas camni ok. 




Nak blogwalking pun ade cara dia. 




1. Tegur dengan ayat panjang sikit. Contohnya boleh sebut tentang apape yang berkaitan   
    dengan entri dia. MEANING, kena baca entri tu dulu ohkay!


2. Tengok kat profile tuan blog. Highlight nama owner tu dalam shoutbox. Itu adalah sedikit 
    effort yang tak membazir. Barula owner tu tertarik nak klik nama korang dalam shoutbox tu.


3. Merepeklah apape pun yang boleh tarik perhatian tuan blog. "Kucing awak dah curang 
    sama anjing jiran saya." contohnya, Compare dengan korang tulis "bw"..Ahh..~ Bosan ~


4. Macam aku pernah explain kat sini, elakkan dari sebut tentang "Sila follow saya...". Jangan 
    nafikan. Majoriti bloggers rasa attitude itu adalah annoying.






Benda-benda ni berkesan kat aku. Tapi tak semestinya kat orang lain.




Moral of the story : Memang.. Kurma itu memang manis.
  



14 tindakbalas kimia:

Cik PupuRara said...[Reply to comment]

ahahahahaha! :D
setuju!
kurma memang manis.

~NajiLaA~ said...[Reply to comment]

i sokong satement2 yg u bg!yehahh!! :D

Gua Tertidur said...[Reply to comment]

betul! karipap dan biskut itu mmg manis!

Yeb-Nada said...[Reply to comment]

BW

Sizzling Suzai said...[Reply to comment]

akk u mmg sama kapala lah kta!! tol sy mmg rs brsslah nk tulis BW, part y bce entry die then komen sket kn..atleast ok lah kn..appreciate la die..nk wat camne manusia lein2 kn.. =)) sihat?

Cik Jannah said...[Reply to comment]

betul2..kadang2 tengok wat tak layan jaa..haha

amir said...[Reply to comment]

Dah lama tak baca nukilan artistik kau.

Apa khabar? Sihat?

suk said...[Reply to comment]

oh baru tau maksud bw. so, bj (blogjogging). lain skit dari bw. haha

Wanie said...[Reply to comment]

hahaha..
tulis 'bw' saje tu mmg nampak benor malasnye..
tp kadang2 aku tulis pendek gak..
mase tak mengizinkan & line lak lembab..
at least kite balas kunjungan org tu..:)

Cahaya Cinta said...[Reply to comment]

cik iqa, setiap kali buat entri memang ayat power la.bravo. Ada betulnya dalam statement kali ni. JOm,ikutilah peraturan blogger;)
miss u cayang,hihi

Aizul said...[Reply to comment]

Kesimpulannya...kurma memang manis. saya setuju.

Nur Sulastri said...[Reply to comment]

haha, tau takpe. bw je. tak bersemangat je baca. huhu

hanim Nabilah said...[Reply to comment]

betul cik ungu..sgt annoying la 'sila follow sy' rasa terpaksa pulak.haha-lambat pulak komen,baru jumpe ini blog-:)

Cahaya Semulajadiku said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.