Saturday, July 23, 2011

#1 Tips Blogging Tak Ikhlas




Bismillah




Ni entri versi amek-hati-masuk-mesin-basuh-sabun-spin-sidai. Maknanya entri ni lahir dari hati aku yang habis kudus dan penuh gigih. Mungkin agak poyo untuk aku tulis benda ni, tapi aku harap aku leh membantu la sape-sape yang bernawaitu untuk terus membazirkan masa di arena berblogging ni macam aku.


Kalau nak diikutkan dari tahap kebodohan dan kemiskinan blog aku ni, memang sungguh tak layak lah nak capai 1000 followers kurang dari tempoh setahun. Warna pun gelap macam kawasan tanah perkuburan. Gelita. Takda nur-nur hidayah langsung. Header tak bertukar sejak zaman Nabi Adam. Balik-balik header gambar aku shoot-bola-confirm-tak-masuk tu jugak yang istiqamah gila kat atas. Kadar kekerapan meng-hapdet entri? Sama banyak dengan bilangan anak-anak gajah yang dilahirkan oleh burung kenyalang. Sikit. Jarang. Tepat dan padu. 


Walaubagaimanapun ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian, resipi kali ni sangat mudah ye. Mari kita lihat bahan-bahannya : ~


Tips Keji 1 :
Blogwalking.

Tak payah nak gigih sangat ber-blogwalking sampai keyboard tenggelam. Terlalu lama blogwalk menyebabkan kita terlalu lama memandang skrin. Dan seperti yang cikgu Sains aku ajar sambil memberikan aku gred B masa kat skolah (Senang-senang je aku menunjukkan kebodohan diri di sini..), memandang skrin komputer terlalu lama adalah sangat tidak elok ye. Sebab apa? Ehh bukann... Bukan sebab mata kering atau sakit. Tapi sebab skrin komputer akan terhakis dek kene panahan durjana mata kita berjam-jam. 




Owh ya.. Untuk mereka-mereka yang memang takde chatbox (Cbox/ Shoutmix), dan takde nawaitu langsung nak letak kat blog, takyah nak gigih sangat la bace entri ni atau buat-buat kerut dahi konon khusyuk membaca. Dusta!



Tipsnya di sini, tiap kali blogwalk, spend 20-30 minit saje. Kalau korang jenis yang ketagih nak blogwalk 24jam, korang kena banyakkan blogwalk ke blog-blog islamik. Cuba baca dan amalkan seberapa banyak amalan yang korang baca. Sebab bila korang mati sebab urat mata korang meletup, takde lah sia-sia sangat amalam waktu hidup tadi kan? Bengap. Aku kata 20-30 minit tu cukuplahh. Degil! Nak jadi tanggang?


Err.. Akidah entri terpesong lagi.

Teruskan.


Ya..20-30 minit saja untuk satu sesi blogwalk. Tapi..! Yaaa... Ada tapi di sini. Kalau dalam drama melayu, perkataan 'tapi' itu selalu membawa berita malang. Habislah korangg.. 


hmm..?

Aghhh! Terlalu cepat ter-distracted lah pulakkk..!


Ok. Tapiii...Untuk setiap blog yang korang blogwalk, klik 2,3 nama teratas dalam chatbox diorang. Nama-nama tu confirm tengah tonggang-terbalik buat blogwalk kat blog-blog lain. Dan blog-blog lain tu pulak meraung-raung-sambil-tarik-rambut untuk blogwalk jugak. Maka, dengan menyebokkan diri kat empunya blog 2,3 nama teratas tu membantu makhluk-makhluk yang tengah blogwalk untuk sampai ke blog anda dengan lebih cepat, tepat dan padu.


Perhatian : Ini haruslah dilakukan secara konsisten setaiap hari. Tak kiralah sehari korang buat 3,4 kali sesi blogwalk. Kalau dalam hati tu de nawaitu nak buat setahun sekali, hentikan lah niat kudus korang tuh.





Apa?




Tak faham langsung?






Biadap.



Kalau tak faham jugak, sila tinggalkan laptop sekarang dan pergi ambik air sembahyang. 
Pastu datang balik baca. Moga terang hati sikit. 





Apa?



Nak ambik air sirap boleh tak?








* bunuh diri ~








InsyaAllah ada lagi tips bodoh yang aku rasa perlu untuk kongsi. Lebih-lebih lagi untuk orang-orang yang baru start nak ber-blog. Entri yang ni pun dah panjang nak mampus. Gila.



22 tindakbalas kimia:

amir aizat said...[Reply to comment]

cool lah entry ni, hihi

nurani said...[Reply to comment]

hahahha..lawak la entry ni..giler pecah pewut..tp mmg tol arr tu..hihihi..

KeTaM_BaTu said...[Reply to comment]

ketam baca dengan penuh keikhlasa...

cik sakdi said...[Reply to comment]

mate aku ni dah le rabun nak membace sebijik2 pe ko tulih, gelap sangat. tp pas amik wuduk, terus terang beb,. HAHAH

soooooour said...[Reply to comment]

ok..done..baca laju2 je..xleh lama2..hehe..

sha my heart said...[Reply to comment]

oo, macam tu..

baru tau. Sebab lama dah tak BW.. hahaha~

Luqeem™ said...[Reply to comment]

haha..nice..

cheqwa said...[Reply to comment]

memang superb lah entry nih! ayat pon ohsemmm..hihi. followinh here ;)

Syaz Liyana said...[Reply to comment]

haha..lawak lah.. :D

ipa faiza~ said...[Reply to comment]

tp kalau aku **sejak2 keje cc ni jek.
tahan aje aku bw sampai berejam2.

lagi2 kt blog ko.

mmg aku dh selidik satu2 dah entry ko ni.


hahaha. gelak jahat. :)

miss Fyqa said...[Reply to comment]

cool giler entry ni. hohoho~

Cik As ~ cinta solehah said...[Reply to comment]

fuyyoo... ^^ hehe.. muahaha... hai cik ungu cyg,:) mis u lah... nice entri

kiz said...[Reply to comment]

aku suka gaya menulis anda dalam entry ini..

Encik JI said...[Reply to comment]

ok . entry ni gile. haha

cik ungu said...[Reply to comment]

amir aizat :

cool?cold?

nah selimut!



nurani :

pecah perut???

*call ambulans~

cik ungu said...[Reply to comment]

ketam :

bagus.
moga kite sama2 dpt hidayah.

*wat muke siyes ~


cik sakdi :

kan?kan?
aku dah kate dahhh...!

cik ungu said...[Reply to comment]

sour :

bagus!
pejam mata skrg!


sha :

haa..boleh amalkan la ye.
3x sehari.
lepas makan.

cik ungu said...[Reply to comment]

luqeem :

mekasehhh!

*gembira berjaya menggoda~


cheqwa :

ingat senang ke nak suh ko ckp cmtu?
penat je jumpe bomoh.

cik ungu said...[Reply to comment]

syaz :

lawak plakk.
tak ambek iktibat betulll!

*bunuh diri ~



ipa :

kau ni.
bikin aku rasa macam siit nurhaliza plak.


*tutup muke ngan kasut.

cik ungu said...[Reply to comment]

fyqa :

ni lagi sorang.
cool..cool...

aku de tulis pasal cuaca ke td?



cik as :

walawehh cik as!
bz naa skrg ekk!
tq haha~

cik ungu said...[Reply to comment]

kiz :

aku suke diri sendiri tiap masa.
sbb aku perasan.



encik ji :

org yg baca pun gila gak.
hahahah

Rohaizam Rosli said...[Reply to comment]

lawak la baca entry nih... hahaha.... tmbh2 part air sirap tuh... klakar la... huhu but content letupp la... huhu~~~~