Sunday, March 6, 2011

Kenapa Kena Lari Kalau Nampak Salesman ??

Bismillah




Alahh.. takyah nak kencing aku, nak kata kalau kau nampak salesman dari jauh, kau lari pecut ke arah salesman nak tengok apa barang dia mau jual. Tipo! Tipo! Dan tipo! Kau ni sama spesis je dengan aku. Nampak salesman dari jauh terus amek jalan lain semata-mata taknak bertembung dengan ahli jemaah salesman tu,ken?ken.? Sebenarnya bukan nak lari dari salesman sangat pun, tapi ini adalah satu bentuk tindakan refleks! Ya... Refleks. Bukan.. Bukan Cornflakes. Refleks ni adalah seketul tindakbalas automatik ataupun respon luar kawalan. (Percayalah aku yang dapat B dalam Sains nie..).


3 sebab je kenapa manusia lari kalau nampak salesman ;

1) Malas nak dengar syarahan promotion yang berapi-rapi.
2) Tak sampai hati kalau tak beli.
3) Tak boleh kalau tak beli.
4) Muka berjerawat 


Aku spesies nombor 2. Siyes.. Aku tak boleh kalau orang tu dah bercakap banyak-banyak sampai nak herot bibir tu, pastu aku cakap "takpelah..mekaseh..". Aaaghhh!! Tidakkk! Aku tak boleh melakukan! Kesudahannya aku mesti habiskan masa berjam-jam dengar celoteh dan kemungkinan besar aku beredar dari situ dengan satu beg di tangan. Siut... Aku jenis tak sampai hati. (Tengok.. Senang je aku dedahkan kelemahan sendiri kan. Pasni kompem beratur salesman depan pagar rumah aku. )


Hina ke salesman sampai kita kena lari dari diorang? Tak. Tak perlu lari pun. Cuma kena kuat semangat skit la kalau nak berdepan dengan salesman. Aku salute salesman yang hormat pelanggan. Bila orang kata taknak, dia senyum dan kata ok, terima kasih. Itu bagus. Salesman yang memaksa ni memang nak makan kaki.


2 makhluk salesman yang paling kurang ajar pernah aku jumpe :

i) Bila aku dengan member-member aku kata taknak, dia jawab " Owhh...macam ni ke rupanya perangai student-student U**.." sambil wat muka mintak penerajang. Sorry la brader. Free-free brader kena sumpah malam tu.

ii) Bila aku dengan mama aku ambik flyers yang diorang hulur, terus sorang salesman tu tangkap tangan mama aku dan terus apply krim amende ntah. Aku dalam hati macam .. 'wadde...~'. Itu sangat biadap ok. Kau tu lelaki. Mama aku perempuan. Kau nak rentap-rentap tangan isteri orang ni, kau tu siapa. Bodoh! Siapa kata meniaga boleh halalkan cara. Ehh,..tolong..tolong.. Nak lempang orang..



kalau encik buat muka camtu lagi, encik dapat kaki. Mau?




Moral of the story : Kau kerja cleaner, tak pakai tie dan kemeja pun, tapi akhlak baik, orang lagi suka. 
  





34 tindakbalas kimia:

hazari. said...[Reply to comment]

pergh salesman. diorg memang dah direka untuk pandai pujuk orang.

Manja (let it be my sweet name) said...[Reply to comment]

lari sebelum duit habis huhuhu

lady dayana. said...[Reply to comment]

hahah sy pun num 2 ! kesian lak tgk dorng ni dah bg ceramah pnjng2 sume pastu paksa2 beli. aduhh lemah jantung. hahha.

eh dkt TS dulu besepah2 org jual krim tu main tarik2 pastu sapu hah setempak kt tgn. n plus2 lg geram bila org ckp tanak lg dia paksa2 tarik sume. geram betul. hhuhu

Abang Long said...[Reply to comment]

Setiap salesmen ada cara tersendiri nak pujuk org membeli..cuma kadang2 agak terlalu extreme. Cuba kita lihat dari sudut perspektif mereka..kalau tak terjual produk tu alamat miss soru. Apa lagi kalau itu sahaja cara mereka mencari rezeki..hmmm

Mama Zharfan said...[Reply to comment]

i like this entry ;)

nak menang purse clarks ori? jom vote!

Cik As said...[Reply to comment]

hahaha, info terbaik disini..cik as pulak jnis no.1 dan 2...huhu..ayoyo.

Gimi said...[Reply to comment]

1,2,3..

Pecut!!

menusuk hati said...[Reply to comment]

teringin pula nak jumpa salesman...hakz!

khaifaiz said...[Reply to comment]

Nampak salesman lari..? kalau ditanya kat aku kenapa lari.. sebab aku tkt aku akan terpengaruh nanti..

Aoi@riena said...[Reply to comment]

aku suke la care ko tulis entry..
(gatal anak tekak aku tulis ayat pujian camtu)
time2 emo trus ilang emo..
ape ni ape ni kenape tetibe mengadakan sesi luahan hati...
ape rahsia mu?

asfira aminuddin said...[Reply to comment]

babe, i pun tak suka salesman. haha.

short sem bole tak kite lepak? now nak dekat final. busy sikit lerr. hihi. :)

topimagine said...[Reply to comment]

haha.. anti kena paksa beli.. lariiiiiiiiiiii :)

cik ungu said...[Reply to comment]

hazari : hebat betul rekaan tersebot..oyeh...


manja : kalau cmtu,sblm jumpe salesman, sila habiskan duit dlu

cik ungu said...[Reply to comment]

lady dayana : tau xpeee....cube kite wat cmtu kt dorang, dorang suke x.huhu


abg long : tu lah pasal. tapi tu bukan alasan. boleh nak praktik rentap2 tangan tu kat customer lelaki, kenapa nak buat kt perempuan?

cik ungu said...[Reply to comment]

mama zharfan : tengkyuuu..~


cik as : ohok2.. cik as kne tutop mate la jalan..bagi x nmpak salesman.

cik ungu said...[Reply to comment]

gimi : owh..jaguh pecut skolah dlu ni..


menusuk hati : kt blakang rumah saye bersepahhhhhh..sila pergi!

cik ungu said...[Reply to comment]

khaifaiz : kau trpengaruh pun xpelaa..gaji je da 18jotaa..


aoi : perh....kau bikin aku malo...tengok!tengok! pipi dah merahh..x pasal2 makin comel...cess..

*rahsia?.. resipi rahsia?...tiramisu?

cik ungu said...[Reply to comment]

asfira : huhhu..ala..baru ingt nak wat direct sales kt bilik u.hahaha..

okeh2 xde haalll..~

Juli said...[Reply to comment]

ahh!! bohong jer sume tu, lagi MLM! mmg wajar dapt makian.tipu org di tghari..isk tetiba i emol.. maap yeee

cik ungu said...[Reply to comment]

juli : kalau tipo orang d tengah malam?.. ni emo2 ni mesti baru lepas kene pakse ngan salesman beli periuk elektrik bermuzik ni kan? hahahahha

fyna said...[Reply to comment]

erk...same la...x suke...mls nk dgr diorg nye bebelan..
;)



jom singgah n follow belog saya..
http://inibelogfyna.blogspot.com/

anntaj said...[Reply to comment]

kdg2 terpengaruh dgn salesman..isk..isk...

Wanie Affandi said...[Reply to comment]

kite same spesies!!no.2 gak..heheh

En. Boss said...[Reply to comment]

biasanya salesman yang mengarut adalah jenis jual barang2 MLM dan Insuran.

sbb tu sy sgt sarkas tik dengan geng2 itu...

Eda said...[Reply to comment]

tak suka salesMAN yang jual perfume kat midvelly...biadap gler, dah la kacau org tengah makan..pastu kalau orang ckp taknak boleh pulak dia perlekehkan ktorng ni..jwb elok2 sudah la..ini siap nak melaung2 kasi gegar satu midvelli pulak yang konon2 nye produk dorg tu original..huh

*erkk...emo lak..

kamarukom said...[Reply to comment]

owh siyes ni entry yg best! hahak..lawak pun ade kejam pun ade...mmg ade yg annoying gile, but lbih kpd kesian...tp lain gile klu dgn yg mntak sedekah kan...

LinE PuTih LiNe HiTaM said...[Reply to comment]

salesman datang..
"adik ade mase tak"

aku
"sorry.. xde duit, n xkan beli"

salesman
"baik"

kalau x mau belah gak.. jgn layan..

salesman
"bla bla..."

aku
"hello ko kat ne ek"
"jom blah"
kate dgn kawan...

cik ungu said...[Reply to comment]

fyna : same la ehkk..oyehh!sep2!


anntaj : ni mesti jenis cpat terpengaruh ni..oyehh same2..sep2!

cik ungu said...[Reply to comment]

wanie : yeayy tambah geng lagiii..!~


inchek boss : mesti x jadi nak jual pape barang kat saye kann haaa...

cik ungu said...[Reply to comment]

Eda : eh..laki tu dtg ke meja satu-satu ke? rendah2 skit? bawak sling bag? owh tolonglahh...mamat tu ade kat mane2 je kot! x habis2 kata last stok, last stok..terserempah mnggu depan duk jual mende same gakk..last stok kejadahhhhhh

cik ungu said...[Reply to comment]

kamarukom : hohoho..tau xpee...yg mntak sdekah tu mmg kesian sungguh laaa...kalau mntk sdekah pun paksa org suh sedekah, memang pelempang~

cik ungu said...[Reply to comment]

line : hohohho,..tu taktik glamer malas nak layan salesman. kalau x paham gak cube ko plak promot kat die suh beli fon ko. jual dlm harga 18jota hengget. slagi die xnak beli, jangan beli barang die. haa...

EidaAz said...[Reply to comment]

hehe!kita pun macam no 2...tsk tsk

xsampai hati tinggal tanpa beli...baik lari awal :D

http://ajourneynamedlife.blogspot.com/2011/03/si-tanggang-dan-batu-belah-batu.html

KHRLHSYM said...[Reply to comment]

i biasanya tak pecut, tapi buat-buat tak nampak, memang kejam hahaha