Thursday, December 2, 2010

Jangan kata "Tak suka, tak payah baca."

Bismillah




Ok. Sebelum ada yang mengamuk dengan entri aku kali ni, mintak sila lapangkan dada dan tenangkan fikiran. (kamu yang di situ! Sila hentikan kerutan dahi ok!). Aku assume followers dan juga mereka yang sesat sampai sini, divided into 3 categories, which are :


1 ) Geng Angguk : yakni mereka yang bersetuju dengan aku

2 ) Geng Geleng : yakni mereka yang bakal mengutuk dan mengata aku "macam bagus..."     sambil herot mulut

3 ) Geng Kerut Dahi : yakni mereka yang blur!~ Atas pagar la nehh..



Ok. (ok lagi..), setiap kali korang terbabas masuk entri yang bercerita kisah perchentaan agung Uda dan Dara ( yakni blogger dan pasangannya ), korang go through entri itu dan scroll ke bawah, lalu korang nampak banyak adegan-adegan romantik bersama perkataan-perkataan seni seperti "muaahhhss!!" atau "jangan noti-noti tau B !", apakah korang rasa or fikir time tu.?


Baru 2 bulan aku buat blog ni, rasanya nak 50-60 peratus cerita tentang alam perchentaan. Kalau boleh semua entri nak tulis benda tu. Apakah motif di situ? (kerut dahi). You have someone special, then congrats for that. Honestly, andai (cam bangang pulak rasa guna perkataan 'andai' kan...haishh...~) aku terbaca entri blogger yang baru bertemu chenta, aku akan excited & happy bagi pihak korang yang terlibat. Serius. tak tipu (nampak tak muka serius aku sekarang?). Then lepas 4,5 entri, baru ada entri follow-up kesah chentanya itu, then for me, its ok. Aku rasa semua orang faham perasaan kamu-kamu yang excited berchenta. Dan moga-moga diberkati dan berkahwinlah korang andai dia itu yang terbaik untuk korang, insyaAllah. (aku guna 'andai' lagi..? Gila seniwati! )


Letak gambar, ok. Kitorang pun nak jugak tau siapa pakwe/makwe member blog kitorang kan. Tapi untuk kamu-kamu yang update pasal cerita chenta kamu 24jam tu apekehalnye la... Bergaduh, buat entri. Pergi makan aiskrim, buat entri. Gaduh sebab pakwe lambat datang time dating, buat entri. Makwe merajuk sebab pakwe kentut busukk, buat entri. Apakahhhh???


True..true..

" Blog aku, aku punya sukalah nak tulis apape pun. Ada aku kacau pakwe kau? "

Ehh, abang kakak, sebab tu blog abang kakak lah saya cuma boleh cakap kat sini aje. Kalau tu blog saya, tak payah nak risau-risau. Memang saya dah delete dah semua entri-entri tu haa..


Ye..Ye..Pakwe anda hensem, tampan, macho dan bergaya. Hitam itu 'Perilis' la katakan. Semua perempuan kat dunia ni jeles kat korang. Makwe anda juga cantek, kiyut, menawan, jelita, bisa membikin semua jejaka tunggang terbalik dan meraung-raung sebab tak dapat awek korang.


So true..

" Aku tulis apa yang aku rasa. Kalau kau tak suka, tak payah baca. Kau boleh tekan simbol 'X' kaler merah di sudut atas kanan window."

Betapa spesifiknya lokasi butang pangkah dikesan!  Abang kakak, saya sangat menghormati privasi blog abang kakak. Tapi saya datang nak membaca. Bila saya baca, saya nampak ruang "comment" kat bawah tu. Saya tak guna ruang tu pun dah cukup baik dah haa..


Sebenarnya apa purpose korang tulis cerita mcmtu hari2? Betul tak kalau aku kata kau orang nak menunjuk-nunjuk kebahagiaan korang yang entah kekal entah tidak tu? Owh.. tu dah macam diari korang? Jadi korang catat perasaan korang dalam blog. Dah kalau diari, apekehallll nak tunjuk kat satu dunia pulak kannn.

Owh sayang-sayangku, its ok to write something like...

   
"aku sedeh...." as if it is just a hint..

          or

    "hepinyeeee hari nii..die belikan aku coklat Ding dang!", 


...once in a while, IT'S FINE. I think i can understand well enough on how you feel excited and happy, and willing to share with us all, that's sweet though. Kitorang pun tumpang happy sebab member blog happy,kan! But it doesn't have to be at ALL TIME.


Kenapakah cik ungu sebok?? Walawehhh.. aku ni nakkk sgtt masuk blog korang. nak baca apa yang korang nak share. Nak menaikkan trafik blog korang yang diharap-harapkan oleh majoriti bloggers,kan? Jadi bantulah kami jugak. Dan janganlah marah kami-kami yang terasa bila masuk blog korang dan nampak entri-entri seperti berikut, kami lalu menundukkan kepala dan mengeluh..~ Sebab aku sayang member-member blog la aku cakap macamni. I bet abang kakak have a sweet and happy time out there. Sincerely, i hope you guys are thinking of marriage, not just for the sake of having fun. ok.


Ok. Aku mengambil risiko yang besar untuk dikutuk dan dimaki. Maybe kehilangan followers2. Mungkin termakan dengan kata-kata sendiri sebab sekali esok2 aku lagi menggelabah nak tulis entri perchentaan aku dan war-warkan ke seluruh planet juga matahari. Isk... Takpelah. Redha~


So, Geng manakah korang ? Thanx to Geng Angguk. To Geng Geleng, sorry banyak-banyak kalau terasa. And to Geng Kerut Dahi, korang pegi main congkak tu sat..japgi aku datang..haishh!



Nak kutuk sekarang? Ok, shoot!!






Moral of the story : Sometime, something should be kept to yourself. Sharing is sweet, but secret is valuable.

51 tindakbalas kimia:

James Buns said...[Reply to comment]

bagaimana blog gua?

ada unsur2 percintaan?

hah ah ahaha

LinE PuTih LiNe HiTaM said...[Reply to comment]

second the motion.. betul2

asfira aminuddin said...[Reply to comment]

haha. babe! i terasa lah sbb i pun salu tulis pasal cinta. u tujukan utk i ke? haha!

ala, org kan macam2. bila dah bahagia, mmg jadi camtu. i hope i tak tergolong la. belanja i pisang goreng bnyak2 nanti eh. hihi. :)

Yellow LEOpard said...[Reply to comment]

betul jugak tuh..tak kesah lah kan nak share pasal love2 dieorg..tp agak2 ler..huuu

hanafijaafar said...[Reply to comment]

akak, saya sokong cakap akak sebab akak betul. hoyeah!!

::fadxieza:: said...[Reply to comment]

no komen..
hahaha..

i ade bf tp i xpenah cite pasal die kt dlm blog..
xtau la nape..
huhu..

Aoi@riena said...[Reply to comment]

Aku nak masuk geng antara kerut dahi dan angguk bleh x... ngahaha~
aku kalo termasuk blog gitu,, sebelum aku start muntah hijau beserta muntah darah, aku blah awal2... siyes.. mmg annoying la...

cik ungu said...[Reply to comment]

James : blog lu plak takde unsur kaseh sayang langsungg!! Fail!

cik ungu said...[Reply to comment]

Line : wow..bahasa planet apakah? jadi kamu geng Angguk! yeayyy!

cik ungu said...[Reply to comment]

asfira : babe, i masuk blog u hari2 kott!! tak muntah punn! hahah xde. Blog u normal. banyak entri pasal ragut dan abang2 hensem u. So blog u sah di sisi undang2 i! miahahahah.

Okeh!goreng pisang on d way!!

cik ungu said...[Reply to comment]

Yellow Leopard : betul! Simple is nice. Too much is messy! jom berchenta dengan saya! mesti tak best! hahahah

cik ungu said...[Reply to comment]

hanafijaafar : yeaayy!! Sorang lagi geng Angguk in da house,bebeh!! sep!sep!

cik ungu said...[Reply to comment]

fadxieza : Citerlaaa...kami pun nak tau pasal bf awakk. tapi jangan la tulis sampai beribu-ribu entri pasal diaa...huhuhu

cik ungu said...[Reply to comment]

Aoi@riena : so kau kene angguk sambil maen congkak lar..

kau muntah hijau berdarah ok la lagi..aku ni nak klik pangkah laptop hang plakkkk!!memang bunuh diri laa!

khaifaiz said...[Reply to comment]

woo woo woo.. ini mcm mengaitkn beta aje.. tapi rasenye blog nih ada beberapa jenis n genre.. blog jenis diari pun ada gak.. so memang x heran la kalau nak buat blog cm diari.. btl tak.. utk kepastian cik ungu boleh google..

so aku golongan setengah2.. hehe.. jgn marah ye cik ungu..

cik miera said...[Reply to comment]

miera geng angguk...haha..agree dengan kamu..haha..org ngah hangat bercinta kan..huhu, annoying je.kdg2 ase mls nk baca

cik ungu said...[Reply to comment]

khaifaiz : hahh??tipu ahh! baru sekali dua je aku tengok ko tulis entri sweet2. ooo,..kau sorok tak bagi aku view yee...hakkedushhh!!!

blog diari? nape tak tulis diari dalam buku? kenapa diari die online? owh anehnyaa...~ Kau maksudkan jurnal kottttt...

cik ungu said...[Reply to comment]

cik miera : miera geng angguk2! bleh sep!sep! haha! itulah..time tengah hangat.. kalau jadi, Alhamdulillah. kalau relation tak menjadi? kan dah susah nak delete balik entri yang beribu-ribu lemon tu kan? hee..

dya adriza said...[Reply to comment]

menarik entry nih! hmm dalam byk2 blog pasal chenta ni, ada 1 blog je setakat ni yg saya jumpa, saya x berapa suka, x hbs2 nk cerita psl pkwe dia.. ntah kenapa muak nak bc sdgkan org len punya blog saya bc ok je.

blog sndiri plak, dulu ada gk saya cita psl chenta ni. tp tu da 8 bln lpas keh3. saya lbh fokus pd cerita yg bg pngajaran je. sekurang2nya, diorang msuk blog sy ada gk yg diorng dpt kn..

nway, salam perkenalan cik ungu ^^

cik ungu said...[Reply to comment]

dya : ehk? mintak2 lah blog yg awk ckp tuh betul-betul kawin kan. kot tak lenguh pulak nak jawab soalan press sane-sini. huhhu..

tak salah nak share, tapi beragak la kot. nanti pakwe/makwe kene kebas, merana pulak kan.hhuhu..

salam kenal juge cik dya~ thanx mengomen kat sini erk~

Johari Hamzah said...[Reply to comment]

hahaha.. :) sempoi la cik ungu nie.. :)

mereka mungkin sedang mabuk berchenta... tapi dia org lupa satu benda.. menzahirkan maksiat itu dosa.. dah la buat maksiat.. tpi bgthu satu antero dunia.. maksiat tu banyak.. so jgn fokus pada sex sahaja yea.. :)

Hanani said...[Reply to comment]

mak aaaaiii. sebijik2 terkena. adeih adeih adeih. hahahaha. tp x kisah la. dh name blog saye ni chenta hati ku. cerite la gk psl pakwe. tp BUKAN utk menunjuk. serius x tipu! tp xde la cite psl pakwe bli coklat ke ape ke. hohoho. i use my blog as a medium for me to express my feeling, my mood. my daily life. just for fun. not more than that. hohoho.

cik ungu said...[Reply to comment]

Johari : hohoh..berchenta pun mabuk ke? hishh bahaya tu..xleh drive la cmtu. don't mabuk and drive!

betul2. walaupun saye pun bukan bagus sgt.hahaha~

cik ungu said...[Reply to comment]

Hanani : elehh cik hananiii..sy baru je tengok blog awk tadik. entri chenta awk tu berselang-selang banyak entri lain. itulah saya kata, once in a while, itu normal. bukan tiap-tiap entri cerita chentaa. kalau nak buat juge buat lah, nanti saye ngorat pakwe awk jangan mara! hahah~

Hanani said...[Reply to comment]

hahahaha. lawak tul. tula. xde la stiap entri wat psl chenta kn? org meluat gk. hahahah. oh oh. nk ngorat ke? jgn woooo. tp cm xde harapan je. hahaha

cik ungu said...[Reply to comment]

Hanani : tu laa..tapi tak ramai kot yang buat entri chenta selang sehari. dorang pun sure penat nak taip benda sama hari2 kan. huhhhuhu..

nway gudluck utk kamu ye! cepat2 lah kawin~ hee!

Aefa Aerisya said...[Reply to comment]

saya berpihak pada geng angguk. heee.. diari lebih sesuai kalau nak cerita perasaan yang mendalam tuh. heh

cik ungu said...[Reply to comment]

Aefa : meh kite angguk sama2 smpai subuh esok. miahahha..ye kot. kalau tulis kat blog sume nanti da tak secret la kan? hee..~ pakwe da la hensem! romentik plak tu! kebas kang bru tau haa..miahahah

miss fatihah said...[Reply to comment]

haha betul tu.rs cm annoy sket la

cik ungu said...[Reply to comment]

miss fatihah : hhuhu..ehk? annoy kalau selalu sangat kan? hee..~

Eiykin Sshi said...[Reply to comment]

ungu!sy mau angguk!hihihihi....btul3...actually kalo nak wat belog nie...kalo ase nk tulis bnda2 cmtu baik privatekan kat sume org...wat bior mkwe or pkwe ko je leh bace..lagi efektif...'andai' malas nak wat org ckp euww..annoying!atau lebih dasat lagi buatkan org rse xmo bwlking staun sbb fobia dgn pemilik belog salu sgt show of cmni,,hahah...

cik ungu said...[Reply to comment]

Eiykin : betul gak tu kan..buat satu blog khas untuk kesah chenta n privatekan. bagi permission untuk mereka-mereka yang nak seek permission utk baca je kan? yeayy!! 10markah untuk cik kin atas idea yang beras Bernas ituu!

'andai' itu yang terbaik, maka teruskanlah!! miahaha

Anonymous said...[Reply to comment]

ape ni ape ni. biarkanlah die nak cite ape pun. gelabah la tuan blog

eqacashperlala said...[Reply to comment]

setuju
once in a while, it's okay nak cerita pasal cintan-cintun ni

ada satu blog aku baca, semua entry dedicate khas untuk bf die. bukankah lebih molek die buat satu blog private utk benda2 tu kann

and and, bagi aku, orang yang cakap "this is my blog. kalau tak suka boleh klik x button" itu sangat berlagak.

cik ungu said...[Reply to comment]

Anonymous : alamak, awak x bagi link, x dapat nak jengah blog awak. ngeehh~ kadang2 hidup kene gelabah! wee.~

cik ungu said...[Reply to comment]

eqacashperlala : idea yang tu rasanya paling bagus kot.

haha. maybe kot. baru nak masuk dah kena halau.huhuhh

hamzah ian said...[Reply to comment]

betul apa lu cakap tu.. tapi ramai juga yang buat blog untuk menjadi kan mereka lebih berpikir.. kan

cik ungu said...[Reply to comment]

hamzah : blog-blog yang wat orang berfikir ni la bagus. blog yang bagi motivasi, blog santai2 cerita pengalaman yg wajar, at least ada information jugak terselit mana2. Boleh kite share manfaat tu sama2.

Anonymous said...[Reply to comment]

tp awk sgt gelabah.da tahap gaban haa..awk kene cari link sy sbb die sgt hebat..jahahaha

cik ungu said...[Reply to comment]

Anonymous : hek elehhh... pas awak wujudkan link awk saye gi arr.. hakdush! gelabah jugakkk!!

Anonymous said...[Reply to comment]

ok. da wujud. pergi skrg! trajang kang haaa

cik ungu said...[Reply to comment]

Anonymous : bongek kan awk nehh. tak on YM tu bajet bz habis la tu ken?ken.? btau lecturer kang haa..

Bambam said...[Reply to comment]

oh dush terkene. hakhak. sy dulu pn spesis mcm ni jugak. bile tgk2 balik blog baru perasan. Homaigosh. cheezy gile entry2 aku. bahahaha. last2 pegi delete sume buat yg baru. ehek. so, dalam entry ni sy adalah pihak angguk bersetuju dgn cik unguuuu! XD

m_aizat said...[Reply to comment]

sy geng angguk kot.. hee~

b t w, u're rite..
i'm not a big fan of 'public display of affection'.. :)

nanad said...[Reply to comment]

nak angguk boleh?

cik ungu said...[Reply to comment]

bambam : aghh tidakkk..kenapa kita tak ketemu waktu anda ade entri2 begituu??? boleh mabuk2 sikit baca kesah chenta kamu..miahaha..

*kem salam pakwe ;p

cik ungu said...[Reply to comment]

m_aizat : kalau mereka adalah public figure, boleh dimaafkan.hueheue

cik ungu said...[Reply to comment]

nanad : bleh, tapi sekali angguk, singgit~

yaya ASHRAF said...[Reply to comment]

yeahh yaya dalam geng kerut kottt! *sigh >.<

cik ungu said...[Reply to comment]

yaya : ha..ok/.boleh pegi maen congkak dlu ok..nanti sy dtg

Nazwa Nafisha said...[Reply to comment]

w'pn post ney da lme, na komen jgakk . hehe . tbikk springgg ah . angguk_2 . heee