Wednesday, November 24, 2010

Let Fate Fares You Better ...

Bismillah



 ( Written just because I care. )

This may be happening to some of you guys out there. (Owh..aku dah start guna broken-english, bermakna entri ini serius..ok, kerut dahi!)






Orang kata " Kau ni aku tengok tak pernah serius."

Orang tanya " Kau ni happy je memanjang. kau memang macamni ke? "

Orang cakap " Kau ni memang gila laa.."


Or there are times when you try to comfort your friends and tell them that everything is going to be fine, or something like...

" Aku faham apa kau rasa" 

or 

"Sabarlah.." 


..kind of thingy, and they went off saying...


" Tak! Kau tak faham!" 

or

" Kau cakap senanglah, aku yang tanggung!"




Well,
Guess what?
Some of us truly understand.
Some of us know exactly what you feel.
And some of us had been through a hellhole life which if to be compared with your situation....,





.....yours is below the standard level.





Don't say we are stupid just because we ask you to 'sabar'.


 




I'm not in the state of revealing what i think i should not reveal.
There's sometime, something should be kept to yourself.
But don't say i'm a girl with emotions deficit disorder.
I am warm, yet sometime can be cold.
Don't because you see me laugh all the time, doesn't mean that I'm not crying though.
It's not about how many gallons of tears you swiped away, it's how many pains and suffer you managed to get through.



So if you can't stop telling the world how unfortunate you life is and mumbling on and on about..

" Kenapa Tuhan buat aku macamni?" 

or 

"Apa salah aku?",


can you just at least consider to think that..


you are not the one who needed to spread the Islam all the way around the world.

Owh, and now you are trying to argue about " Memanglah, diorang tu Nabi. Aku manusia biasa." 


Ok then. what if I say that...


You are not the one who swing the sword in the middle of the desert, protecting your Addin. Fighting thousands of enemies under the killing hot weather. Fasting!
 
  " Memanglah, itu zaman Nabi. Badan diorang besar-besar. Kuat. "



So, what if I say that...


You are not the one who struggled, gasping for air in the middle of Tsunami disaster. I don't think any Nabi was there few years back, aite? And i think they are all human like you.






Got the picture?


Your pain is not even close to theirs. Not even a little bit. Not even at all.
But you keep telling the world how unfortunate your life is.

Stop nagging on how Allah tak adil, dunia ini kejam, bla..bla..
I know you are weak. And I am a human too.
Tapi korang lupa ke?



" Tidaklah di beratkan seseorang melainkan kemampuannya "
Surah Al-Baqarah : surah 2 : ayat 233




See..?
It's not that I know nothing about life.
Yet not saying I know everything about life.
You have your part of hard life.
And i have mine.
Everybody else are not excluded.
I'm dealing and I'm struggling.
Others are doing the same.


This is not just about you.



We are in the same boat, but different cabin.



Tell me to be calm, and remind me of Allah, try your best and try hard.
And I'll do the same for you.
I want US to get through whatever hardship we are having,
and never to lose hope...

Don't be too judgemental.
Husnuzhon.
He knows best.



Well, what you guys are going through, is your part of life.
And I have mine already. Still in future. 


Take a bite from my plate, eat, chew, then you talk..
..if and only if you don't throw it out first.




Menurut Hadits Qudsi: ALLAH berfirman kepada MalaikatNya: "Pergilah kepada hambaKu. Lalu timpakan bermacam-macam ujian kepadanya kerana AKU mau mendengar suaranya". (HQR Thabarani yg bersumberkan dari Abu Umamah R.a)







Let fate fares us better.
Here and Hereafter.
He knows best.

28 tindakbalas kimia:

Aoi@riena said...[Reply to comment]

yup betol...
bersabar lah..
tiap orang lain dugaan nye... sometimes kita sendiri tak expect yang seseorang tu penah lalui dugaan yang mungkin kita rasa worst sangat.

dari luar, orang lain tak nampak ape yang kita penah lalui n ape yang sebenarnye kita penah rasa. takkan la kita kene citer suma benda kat ornag kan...inside, cuma kita sendiri n Allah je yang tau.

sabar je la ek...peace..!

cik ungu said...[Reply to comment]

Aoi: owhhh...thanx kerana memikirkan perkara yg sama. (ayat skema). yup..jgn sebab kite rasa susah, kite look down towards org laen punye kesusahan yg maybe lg teruk. (kenapa aku mode macam kaunselor wannabe ni?agghh..)

Anonymous said...[Reply to comment]

kisah yg baik mungkin..

Khabab bin Arats r.a. telah masuk Islam sejak awal Islam di Mekah bersama Abu Bakar ash-Shiddiq r.a., Shuhaib, Ammar dan ibunya, Sumayyah r.a. serta ayahnya, Yasir. Dia termasuk yang banyak disiksa dalam perjuangan di jalan Allah. Ketika berbagai siksaan terhadap orang-orang lemah semakin menjadi-jadi, Khabab datang menghadap Nabi saw. yang saat itu sedang istirahat di dekat Ka’bah. Rasulullah saw. berkata kepada Khabab, “Sesungguhnya orang-orang sebelum Kalian ada yang dibenamkan ke dalam tanah lalu digergaji tubuhnya dari atas kepalanya, tetapi hal itu tidak membuatnya berpaling dari agamanya, dan ada juga yang dagingnya dikuliti dari tulangnya dengan besi panas tetapi tidak membuatnya berpaling dari agamanya. Sesungguhnya Allah swt. akan menyempurnakan agama ini hingga seorang musafir dari Shan’a ke Hadhramaut tidak akan takut kecuali kepada Allah swt. atau kepada singa terhadap kambing-kambingnya, akan tetapi Kalian terlalu terburu-buru.”[1]

Sya’bi berkata, “Sesungguhnya Khabab senantiasa sabar, dan dia tak pernah rela memberikan pada orang-orang kafir apa yang mereka mau. Mereka membakar punggungnya dengan batu panas sampai daging punggungnya hancur. Majikannya, Ummu Anmar, sering menyiksanya dan meletakkan besi panas, dan menggosokkannya ke kepalanya tetapi dia tetap sabar, dan imannya tetap kokoh. Ketika dia disiksa, Rasulullah saw. mendoakannya, “Ya Allah, bantulah Khabab!” Setelah itu, majikan Khabab, Ummu Anmar, ditimpa penyakit. Dia melolong seperti seekor anjing. Obat satu-satunya adalah kepalanya mesti digosok dengan api. Akhirnya, Khabab mengambil besi panas lalu digosokkannya ke kepala majikannya. Mahasuci Allah yang Mahabesar. Cukuplah Allah swt. bagi kita, dan Dialah sebaik-baik pelindung. Khabab mengikuti seluruh peperangan bersama Rasulullah saw. dan dia wafat di Kufah tahun 37 H.

cik ungu said...[Reply to comment]

Anonymous : mekasehhhh..~ :) 'awak' lagi yek. thanx menyapot sy yek..nak stokeng!

LinE PuTih LiNe HiTaM said...[Reply to comment]

nice post... sll org tgk, org y gembira n sll snyum2 ni tiada masalah.. padahal ini la org y paling banyak masalah nye.. bcoz sll dlm kdaan masalah la y menjadikan diri semakin tabah.. x kira la prob ape, kawan, duit, belajar, pakwe makwe (y ni xyah pikir sngat), family etc. y penting kita kene sll ingat kepada Nya, tp org sll terlupa perkara ni. sperti y dah d perkatakan, ada prob y lebih teruk org len hadapi dari prob y kite tempuhi.. (ulang ayat makne y same.. hee xde plagiarism tau)

if errk we must always remember and do what Allah want, Indirectly, we can motivate ourselves (trust me). the prob that come in our life is not a punishment but it is time to learned to know yourself better. say.. is dis correct sentence.. hee.. so be patient wat ever u do n 1 more thing keep smiling :)

krok krok krok...

FizwaN said...[Reply to comment]

Firman Allah Taala mafhumnya: "Wahai orang - orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara - perkara yang berkebajikan ), dan kuatkanlah kesabaran kamu ( lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan ), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah - daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu berjaya(mencapai kemenangan)..(Surah Ali Imran 3:200)

Segala yg berlaku pasti ade hikmah disebaliknya & tiada siapa yg lebih mengetahui tentang ape yg kita lalui, rasa dan hadapi selain dari diri kita sendiri. Setiap air mata Farah yg menitis akibat sesuatu yg menguji kesabaran Farah pasti ada harganya yg kita xkan pernah tahu. Saidina Ali Abu Talib k.a.w pernah bermadah, maksudnya "Jika engkau bersabar, takdir itu berlaku juga ke atas diri mu, tetapi engkau dikurniakan ganjaran pahala. Jika engkau tidak sabar pun, takdir tetap berlaku juga ke atas dirimu dan engkau berdosa".

Sahabatku Cik Ungu aka Cik Farah yg baik hati...utk hari2 smlm yg telah berlalu, untuk hari ini dan untuk hari esok yg belum pasti..bersabarlah menempuh segala apa jua dugaan yg dtg kerana sesungguhnya Allah xkan menguji kita lebih dr kemampuan diri kita dan segala dugaan itu adalah untuk menjadikan kita lebih kuat, matang & lebih tabah. Sesungguhnya, kesabaran itu merupakan ubat yang paling pahit tetapi yang paling mujarab dan keberkatan daripada kesabaran itu membawa manfaat kepada kita sekali gus menolak mudarat daripada kita. Sebagai ubat, pahitnya hanya sesaat, tetapi manisnya berpanjangan.

Sekian. Terima kasih. Dah mcm kaunselor x bertauliah dah sy arini. Mm..Farah, be strong k (",) Senyum selalu tau.

cik ungu said...[Reply to comment]

Line putih Line hitam : (nick kamu la satu2nye yang saye tulis penuh time nak reply komen..sebab sungguh complicated..ahha). yup! Ada sahabat Nabi pun kata (xsure mana), "bishrul mukmini fiwajhih, wa huznuhu fi qolbih" which means "kegembiraan seorang mukmin itu pada wajahnya, kesedihan seorang mukmin itu di hatinya."

and yup! keep smiling~ sedekah n pahala yang paling seeeenaanngg nak dpt! yieehaa..!~

cik ungu said...[Reply to comment]

Fizwan : awak, saya alhamdulillah ok, dan InsyaAllah akan ok jugak. bukan saye yg saye risaukan, tp orang2 kat luar yang rasa kesusahan diorang tu tahap petala kelapan yang diisi penuh elektron2..(apsal masuk kimia pulak kan..). Just trying to tell them that everything's gonna be fine..

Nway thanx ye untuk kata2 semangat awk. Saya otometik dah jadi semangat ni haa..! (terus kuar umah jogging nak kuruskan badan!).hahahah..

asfira aminuddin said...[Reply to comment]

panjangnya diorg bagi komen. i nak komen pnjang2 pun tatau sbb i agak cetek dlm agama ni. tkt benda yg i cakap salah. yg i nak ckp, i agree! tu je. hihi. :)

James Buns said...[Reply to comment]

sob ba ro.

aku x nmpak chatbox dekat hopis.semua kene belog.

entire lu omputeh.bukan bakat ku d sini.

then.

IM READY FOR THIS !( lu kata nk sepak gua )

cik ungu said...[Reply to comment]

asfira : cetek x cetek bukan kite yang tentukan. no sweat,bebeh! "sampaikan walau hanya satu ayat", yeaayy u agree dengan i..! sep!sep!..miahahah..thanx,babe~ ;)

cik ungu said...[Reply to comment]

james : laa..cetbox kne block la plak..tu la..lu pakai mandrem banyak ni.

haa..tunggu sat ye..banyak lgi bende len wa nak sepak..lu gi amek no. giliran dlu..hahaha..

FizwaN said...[Reply to comment]

hehehe...ade2 je awak ni eh,lari topik sungguh..tiba2 semangat nak gi joging lak,kang rentung kang joging ditengah hari..mm,tul tu..whatever happen,everything will be just fine then..amboi speaking lak sy ni,hahaha..don't let me speaking in english :-p , porak peranda dibuatnye nti..

ARC™ said...[Reply to comment]

nice one. ttibe aku tersentap :D

Anonymous said...[Reply to comment]

kesedihan..hadirlah jika itu yg kau mahu
moga jelmamu selalu membangunkanku pilu dimlm syahdu
untukku basahi pipi dgn meratapi:
"Ya Rabbi! kasihi hambaMu ini!"

cik ungu said...[Reply to comment]

ARC : alamakk..tersentap la plakk...huuhuhu..xdepe la. ni entri general. kalu tersentap, teettt...no komen! weee....~huhuhu..

cik ungu said...[Reply to comment]

Anonymous : true..true..berikan kami kesedihan andai dengan itu kami akan mengingati-Mu selalu ..~

Adhwa said...[Reply to comment]

mngingatkan peristiwa 2 hari lepas... bila nak prepare utk exam, ad je mamat yg buka speaker yg ad woofer... bergetar lutut den... punyer laa kuat.. tp cuba sabar...

tarik nafas hembus... baca selawat. kuat lagi, tadi da slowkan da... dia turn loud blik lepas dia 'bekhailulah' malam. pergh x than lagi... so, ak pun mula la nak lwn, dia pun sbnarnye nak exam gak... tp x pham2. so ak buka ak nyer radio online tp speaker kecik jer..:( . Bagi dua2 x leh masuk study...

nah! x berhenti gak. So beralah la aku... kuar bilik, (ingat nak tutup pintu dgn kuat kasi berdesing tp SABAR)... kuar jap, gi surau kolej... Solat hajat, mintak prtolongan Allah... Alhamdulillah wa syukurillah, blik bilik... dia da out ke mana entah... dapatla ak study dgn tenang...

Ad pesanan dr sahabat se usrah... "Selag maruah x tercalar, selagi air mata x mengalir, kita bersabar tp...." bila bertapi... x yah sabar da.

mafhum hadis nabi "Orang yg kuat adalah orang yang bersabar" -dgr dkat IKIM

lagi sabar, Ali-Imran ayat 200

Anyway, perkongsian menarik di sini dan kreatif!

cik ungu said...[Reply to comment]

Adhwa : trima kasih byk2 untuk pendapat n support awak ye. Saya mungkin poyo kot tulis macamni, tapi saya cuba dalam cara yang paling lepak dan tak formal. Harap-harap tak ada yang terasa hati ngan entri saya.

Bagus la wak.cuba bersabar mcmtu. Saya pun tak tentu sabar, tapi cuba la kan~ ;0 Gudluck untuk study ye~

Bambam said...[Reply to comment]

Uhh.. Been there. Nak comfort orang. tapi serba salah sebab nanti kite kate camni die jwb camni. Bile senyap. Die kate kite tak kesah. Senang next time kalau nak tenangkan orang, i'll just paste link entry ni untuk diorang. haha ;)

cik ungu said...[Reply to comment]

Bambam : tau xpeee..serba salah dibuatnye kan. geget sorang2 kang haa..huhu..owh it's ok kalau nak link-kan ke mane2. I'm fine with that. Asal dapat tolong orang. (macam baguss je ayat aku!..) wee..~ ;)

cik as said...[Reply to comment]

salam cik unggu sweet, baru sempat baca di sini..hajat nak lawat hari2..hehe..
bagus sekali tentang entri cik unggu ni,,nak wat panduan lah..alhamduliillah..:) terima kasih ya.:)

cik ungu said...[Reply to comment]

cik As : wslm cik As~ haha..time kaseh ye cik As~ tapi penggunaan bahasa saya kasar la skit nak compare dengan entri2 cik As..wahh rendah dirinye rasa. Hee..nway thanx ye! ;)

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...[Reply to comment]

salam
jangan pedulik apa org cakap..asal kita heppi sudah

cik ungu said...[Reply to comment]

brutalsolo : wslm wbt.
tu la pasal. nak wat x peduli, tapi x sampai hati tengok member sendiri camtu kan. Camne nak hepi kalau member kat sebelah duk meroyan salahkan Tuhan. Tidak2.. (apsal aku mcm bagus ni..).

* sayang kawan2ku~

ARC™ said...[Reply to comment]

haha tp aku still rse aku malang gila (dr segi family)

cik ungu said...[Reply to comment]

ARC : owh..family prob ea..hmm~ ade orang yg ade family prob. aku pun prnah gak ada, tapi benda da jadi, biarlah kan. hope pape pun prob ko nanti akan end-up ke-happy-an untuk kau..pastu ko leh blanje aku pizza..(hubungkait?)

Anonymous said...[Reply to comment]

thanks...fi